top of page
  • bergerova106

Stručně z historie k-beauty!

V období dynastie Silla se setkáváme s pořekadlem, jenž říká "V krásném těle odpočívá krásná duše." Tímto se řídila krása v celém tomto období. Stejně důležité jako krása bylo pro obyvatele Silly zlato, které v té době převládalo a běžně se využívalo k výrobě doplňků. Lidé ze Silly byli okouzleni make-upem, vlasovým stylingem a oblečením. Někteří učenci nazývali tuto módu za "okázalou".

Existují odkazy na fyzické vlastnosti, jako je atraktivní vzhled a světlý tón pleti, které byly považovány za předpoklady dobrého vůdce. V Samguk yusa, se mýtický zakladatel dynastie, narodil z vejce. Tato bytost je vyobrazena jako nesmírně krásný muž s tělem, které po koupeli zářilo. Dále popisuje jeho manželku jako okouzlující ženu s výjimečnou krásou. Tento krátký popis potvrzuje historickou interpretaci, že make-up, péče o pleť a vlasový styl měly pro Sillu a její lid bez ohledu na pohlaví prvořadý kulturní význam.


Na počátku dynastie Silla se make-up používal spíše mírně. V průběhu let však došlo k postupnému trendu k nošení těžšího a barevnějšího make-upu. S kulturní a politickou důležitostí připisovanou světlejším odstínům pleti a kráse se lidé ze Silla pravidelně koupali jako součást svého každodenního života. Tato denní rutina pak vyvrcholila přesvědčením, že čisté srdce doprovází čisté tělo. Ženy ze Silla měli dlouhé vlasy a nosily vlasové doplňky, z nichž se vyvinuly paruky nebo gachae, což je propracovaná paruka, která byla často hojně zdobena doplňky.

Svou roli v historii k-beauty mají i Hwarangové , neboli květinoví rytíři, což byla skupina vycvičených rytířů skládající se převážně z dospívajících chlapců. V souladu s dobovou ideologií, nosil Hwarangové elegantní uniformy a klobouky zdobené korálky, které dodaly jejich vzhledu šmrnc, zejména v bitvě.

V dynastii Goryeo se však standardy krásy stále více točily kolem elegance.


Jak se principy krásy posouvaly, přirozeně se proměňovalo i líčení a způsoby zdobení. V této době ženy z nižší třídy, které pracovaly na místech, jako jsou taverny, nosily silný, barevný make-up. To odstartovalo poměrně diskriminační stereotyp, který podpořil používání lehčího make-upu používaného ženami z vládnoucí třídy. Tyto ženy se odlišovaly pouze tím, že nanášely pouze tenké vrstvy make-upu, což vedlo obyvatele Goryea k tomu, že péči o pleť věnovali výjimečné množství času a obdivovali čistou pleť.

Na základě formálních portrétů, získáváme vhled do trendů krásy dynastie Goryeo. Co se týkalo například líčení obočí, předpokládalo se, že ženské obočí bude husté a obloukovité a bylo nakresleno tak, aby odpovídal průměru očí. V dynastii Goryeo byla elegance vyzdvihována jako klíčový rys krásy.

Etika během dynastie Joseon zdůrazňovala ctnosti, jako je i synovská zbožnost.


V tomto smyslu byla dynastie ztělesněním takových ctností, které byly kázány a praktikovány ženskými členkami rodiny. S důrazem na přednosti se elegance a elegantní vzhled staly klíčovými prvky Joseonových estetických citů. Přirozený make-up a klidná osobnost se pro dámy Joseon staly nejvíce ceněnými vlastnostmi.

Tři hlavní kritéria pro ženskou krásu byly tří bílá, což zahrnovalo zvýraznění bělosti kůže, zubů a očního bělma a tři černá, jenž zdůrazňovaly potřebu uhlově černých zorniček, obočí a vlasů a poté existovali tři červená, neboli zdůraznění zarudnutí tváří, rtů a také broskvové zabarvení nehtů. Kromě toho se obraz ideální dámy dobře odrážel v roli manželek, přičemž reprodukční zdraví a rodinné zázemí ženy byly vysoce oceňovány.

Zejména manželka prvorozeného syna rodiny musela být dobře vyživená žena s kulatým obličejem, bílou pletí bez jizev a skvrn a nejlépe s bohatými vlasy. Mezitím přísná snaha o ženskost, jak ji definovaly ctnosti, měla omezující účinek na svobodu žen. Kulturní konvence sexismu se zhoršily do té míry, že myšlenka, že muži mají od narození vyšší postavení, a proto by měli být více respektováni než jejich ženské protějšky, byla často používána k racionalizaci jejich diskriminačních praktik. Krása byla o hledání rovnováhy vnější i vnitřní krásy.


Z historických zdrojů, lze názorně pochopit korejské pojetí krásy a vnímání její důležitosti v dnešním moderním pojetí a nabízí nám pohled na vnímání žen v korejské společnosti. Právě zde najít počátky honby za dokonalím vzhlede.

Dokonce množství dnešních kosmetických společností se stále inspiruje krásou z těchto dynastií a i výrobním procesem, některých produktů.


Zdroje: asiasociety, asia.nikkei, koreaherald, wikimedia, iwishinc

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page