top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Lantern Festival 2022


Po zrušených minulých letech se lucernový festival - Yoendeunghoe - vrací zpět do Soulu. Od 18. dubna je festival v plném proudu až do 11. května. Pojďme se tedy spolu podívat, na co se můžete těšit a jaký je program letošního festivalu.


Jako každý rok (vyjma těch zrušených) můžete zažít výstavu tradičních luceren. Lotosové lucerny jsou vyráběné z tradičního papíru (hanji) z moruše. Lucerny jsou poté tvarovány do různých tvarů a postav, které převážně symbolizují ducha buddhismu. Právě Buddha je hlavní oslavou tohoto festivalu, slaví se totiž jeho narozeniny, které připadnou na 8. května. Proto tedy chrámy na tento den budou pořádat obřady na počest Buddhových narozenin.


Hlavní výstavy se konají ve dvou buddhistických chrámech Jogyesa v centru Soulu a na jihu Soulu v chrámu Bongeunsa. Také ale i podél toku řeky v oblasti Cheonggye v centru Soulu.

Pouliční festival je též plný korejských tradičních kulturních aktivit a představení. Můžete si zde vyzkoušet například kreslení tradičních vzorů, vaření chrámové kuchyně, různé hry, ale hlavně si vyrobit svou vlastní lucernu.



Posledního dubna proběhl lampionový průvod, který je bezpochybně vrcholem celého festivalu. Vystupující s velkorozměrnými lucernami ujdou zhruba 3 kilometry za podpory přihlížejících. V roce 2022 byl průvod též zapsán na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO.


Tento rok je lucernový festival také momentem, kdy se mohou všichni setkat a znovu oslavit krásu života. Pro ty, kteří se nemohli dostavit na lucernový průvod fyzicky byl připraven přenos online.


Na konci festivalu se koná oslava, kde jsou připravena různá představení a hlavně požehnání Buddhovými okvětními lístky, které zasypou přihlížející této konečné akce.










Zdroje: llf.or.kr, koreaherald, english.visitkorea

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page