top of page
  • bergerova106

Jaký vliv má vzhled idolů na vnímání nás samotných?

Často nám připadá, že idolové jsou bezchybní. Mají skvělou pleť, postavu, husté vlasy a jsou talentovaní. Napadlo vás někdy, že toto smýšlení může mít negativní dopad na naše vnímání vlastního vzhledu?


Standardy krásy v Koreji jsou častým tématem. Jsou zkrátka extrémní a není lehké je splňovat.

Snaha ho naplnění těchto standardů ve většině případech zahrnuje plastickou chirurgii, extrémní diety a několika hodinové cvičení.


Mnohdy nám nedochází, že máme tendenci některé tyto kritéria přebírat. Příkladem může být zaměřování se na části těla, na kterých jsme dříve neviděli chyby. Jako je tvar obličeje, velikost očí, odstín pleti či pocity nadváhy. Z výpovědí fanoušků často vyplívá, že k-pop byl hlavní příčinou touhy po zhubnutí. V některých případech tato touha přerostla v poruchu přijmu potravy.


„Když se teď ohlédnu zpět, myslím, že součástí mého zájmu o dívčí skupiny bylo to, že mě motivovaly, abych vypadala víc jako oni. Spíš moje představa o ideálním těle se rapidně změnila. Sledování videí bylo vždycky divné, protože jsem milovala hudbu, ale když jsem viděla ty dívky, začala jsem se pomalu nenávidět víc a víc. Chtěla jsem vypadat stejně jako oni. Jedla jsem méně než oni a veškerý svůj volný čas jsem věnovala cvičení, tak proč byli tak krásní a já pořád tak ošklivá? Takových myšlenek jsem měla hodně. Pomalu jsem přešla k dietám, které idolové dodržovali. Nezhubla jsem, však jak oni tvrdily. Měla jsem pocit, že jsem selhala" - anonym A

Zapomínáme, že idolové disponují kvalitním týmem grafiků na úpravu fotek, make-up artistů a soukromých trenérů.

Někteří idolové mohou svou štíhlostí působit až znepokojivě.


"Bohužel mě K-pop přiměl nenávidět, jak vypadá můj obličej." Sleduji mnoho dívčích skupin a když většina z nich má kulaté tváře a malé brady, opravdu nenávidím svůj dlouhý obličej a dlouhou bradu. Na druhou stranu jsem začala věnovat více úsilí oblečení. Všechnu módní inspiraci čerpám z živých vystoupení dívčích skupin a letištních fotografií.“- anonym B


Ne vždy se však musí jednat o pouze negativní vnímání našeho vzhledu. Někteří fanoušci zmiňují naopak nárůst sebevědomí. Rozdílné vnímání maskulinity a zvýšený zájem o módu.

Větší přijímání konzumace kosmetických produktů mezi muži. K-pop také fanoušky přivedl ke korejské kosmetice a myšlenkového směru k-beauty.


"Myslím, že to nějak negativně ovlivnilo mé vnímání typu mého těla." Opravdu mě baví určité módní trendy, které jsou nyní více rozšířené." -anonym C


"Přestala jsem tolik dbát na to, co si ostatní myslí o mém stylu oblékání." - anonym D


Fenomén K-pop měl pozitivní vliv na vnímáni Asiatů všeobecně. Asijští muži uvádějí, že mužští umělci K-popu jim skutečně dodávají sebevědomí.

Také zde můžeme vidět snahu samotných idolů o přijetí vlastního vzhledu. V tomto ohledu mnoha fanouškům pomohlo například poselství skupiny BTS. BTS svou sérií alb Love yourself vypráví příběh o sebe přijetí a sebelásce.

Jak říkají samotní členové a jejich písně...

"Když je něco chutné." Má nula kalorií." – Jin

"Začal jsem se milovat pro to, kdo jsem, pro to, kým jsem byl, a pro to, kým doufám, že se stanu." - Kim Nam-joon

"Nesmíš zmizet! Protože jsi úžasná existence. Pojďme zářit!"- BTS Mikrokosmos


Pozitivní přístup k nám samým rozvíjí nejen BTS ale také ostatní skupiny či sólisté.


A jak poslouchání k-popu ovlivnilo váš pohled na vás samotné?





Zdroje: quora,koreboo,digidaddyworld,channel-korea,Pinterest, facebook








0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page