top of page
  • Jony

FILMASIA - Asijský filmový festival v Praze

V prosinci 7. až 11. proběhl v Praze pětidenní devatenáctý ročník asijského filmového festivalu FILMASIA. Festival, který nám již od roku 2005 představuje současnou asijskou kinematografii každý první prosincový týden a uvádí filmy s celosvětovým úspěchem.



První tři dny festivalu byly poctou Ann Hui, která je nedílnou součástí hongkongské kinematografie od poloviny 70. let. Do Prahy přijela nejen s retrospektivou, ale i Master Class.


Promítaly se čtyři její filmy představující čtyři fáze její filmové tvorby: Boat People (1982), její nejznámější (poválečné drama o Vietnamu a Hong Kongu 70. let. Následovala Master Class, kde Ann Hui povídala o svém tvůrčím procesu a výběrem témat. Dalšími filmy byli The Stunt Woman (1996), A Simple Life (2011) a Love After Love (2020).



Druhou část festivalu přebrala Korea Now!


Představen byl film o loupeži Smugglers (2023). Příběh se točí okolo nové chemičky, postavené nedaleko vesnice, která však ohrožuje živobytí místních haenyeo (mořské potápěčky), dokud jim nenabídnou ne tak zcela legální práci. Rodí se tak jedna velká pašovací hra, která se postupem času jen víc a víc zamotává.



Další kousek byl z žánru katastrofických filmů Concrete Utopia (2023). Sociální thriller o ekologické katastrofě nenabídl ani vteřinu, kdy by si divák mohl oddechnout.


Sociální thriller o ekologické katastrofě nenabídl ani vteřinu, kdy by si divák mohl oddechnout.

Po silném zemětřesení skončil Seoul v troskách. Kromě jednoho se zřítily všechny bytové domy. Nám je umožněn pohled na situaci zevnitř komplexu, na jednotlivé lidi a jejich vyrovnávání se a přístup k situaci, konflikty s dalšími přeživšími, kteří přicházejí zvnější, ale i pomalu se hroutící situaci vevnitř.



Tento kandidát na Oscara režíroval Um Tae-hwa sedm let poté, co získal cenu za nejlepšího nového režiséra na Korean Grand Bell Awards.


Poslední promítané filmy patří do sekce speciální projekce. Promítala se Česko-čínská spolupráce na filmu Till Love Do Us Part (2022) a ve spojení s Future Gate Festivalem nejnovější film Godzilla Minus One (2023).



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page