top of page
  • Jony

Boj cizinců s korejskou byrokracií

Jedním z nemála problémů pro cizince žijící v Koreji je papírování. Sehnat si oficiální dokumenty, navštívit úřední kancelář nebo dostat se na jejich webové stránky je často komplikované nejen kvůli jazykové bariéře, ale také svou přístupností.


I stránky určené pro cizince často vyžadují alespoň minimální znalost korejštiny či schopnost rozumět znakům. Většina z nich je však čistě v korejštině a navrch často nepřístupná na Apple/Mac zařízeních se zahraničním ID.


„Snažila jsem se založit si online bankovní účet, ale tato možnost nebyla cizincům přístupná. V online službách jsem měla spoustu problémů s ověřením identity,“ řekla Sára Rousalová, která v Koreji žije již šest let.

Banky a finanční instituce v Jižní Koreji často vyžadují ověření identity při otevírání účtů, provádění finančních transakcí nebo žádostí o půjčky.


To přináší mnoho komplikací pro cizince, avšak minulý měsíc vydalo Ministerstvo spravedlnosti prohlášení o implementaci rezidentní registrační karty.


Dříve museli cizinci osobně navštěvovat banky, aby si otevřeli bankovní účty, protože většina bank akceptovala pro online ověření identity a mobilního bankovnictví rezidentní registrační karty a řidičské průkazy pouze korejských občanů.


Ministr spravedlností Han Dong-hoon věří, že s příchodem nového ověřovacího systému usnadní cizincům jejich zkušenosti týkající se (online) finančních transakcí.


S tímto novým ustanovením budou moci zahraniční rezidenti využívat stejných online služeb jako Korejci, aniž by museli osobně navštěvovat banky.

Tento krok je důležitý převážně kvůli vyšší digitalizaci služeb. S tím se pojí zavírání mnoha poboček a změny otevírací doby, které vyžadují adekvátní online dosažitelnost. Banky přístupné cizincům klesly v červnu svým počtem poboček na pouhých 24, v porovnáním s 38 v březnu 2021.


Od 27. září provedla změnu systému pouze jedna z pěti největších Korejských bank, Hana Bank, ale předpokládá se, že ostatní banky je budou brzy následovat.


Zdroj: The Korea Herald


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page