top of page
  • halkover

Česká kultura v Koreji

Česká kultura v Jižní Koreji není tak rozšířená ani známá jako některé jiné evropské kultury, například francouzská nebo německá. Přesto v Jižní Koreji stále existuje malá, ale oddaná komunita českých přistěhovalců a nadšenců, stejně jako zájem o českou kulturu mezi Korejci.


Czech Centre v Soulu


České centrum v Soulu je instituce založená českou vládou s cílem propagovat českou kulturu, jazyk a vzdělání v Jižní Koreji. Nachází se ve čtvrti Gangnam v hlavním městě Jižní Koreje, Soulu. Je součástí sítě Českých center po celém světě, které mají obecně za cíl zvýšit povědomí o České republice a její kultuře.



České centrum v Soulu nabízí různé kulturní akce a aktivity, včetně promítání filmů, výstav, koncertů a přednášek.


Co se týče výuky češtiny, existuje v Jižní Koreji jen několik univerzit, které nabízejí kurzy češtiny. Tyto programy však mají malou kapacitu a hledají se těžko. I proto poskytuje České centrum také kurzy češtiny pro korejské studenty a organizuje výměnné programy mezi českými a korejskými univerzitami.


Festivaly


Česká republika bývá také součástí některých zajímavých festivalů, které se konají v Koreji. Například Evropský filmový festival konající se každoročně v Soulu nebo Namhae Beer Festival, kde mohli místní ochutnat kromě německého piva i to české.



Umění


České umění je v Koreji velmi populární. Česká klasická hudba (zejména Dvořák a Smetana) není v korejských koncertních síních výjimkou. Význam mají také turné různých umělců – například Janáčkovy filharmonie Ostrava nebo sborů Boni Pueri či Severáček.


Mezi největší kulturní akce patřila trojice výstav v roce 2013. První z nich byla sbírka děl české moderny z Národní Galerie v Praze pod názvem „Memory of Landscape I Have Never Seen“. Druhou byla výstava Muchových děl „Art Nouveau and Utopia“. Poslední z nich byly výstavy retrospektivy fotografií Jana Saudka „Good-bye Jan“ v Gwangju a Pusanu.



Kuchyně


V Jižní Koreji, zejména Soulu, existují také některé restaurace a kavárny s českou tématikou. Tyto podniky nabízejí jídla, která běžně najdeme v českých restauracích nebo hospodách. Můžete si tak zajít na guláš, řízek nebo bramborák a samozřejmě zapíjet pivem vařeným v tamních minipivovarech.



Turismus


Není překvapením, že Praha je jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací nejen v Evropě, ale na celém světě. Je známá jako romantické město s krásnou architekturou a zajímavou historií.


Korejci mají ale k návštěvě našeho hlavního města jeden specifický důvod – navštívit natáčecí lokace oblíbených romantických seriálů. Hned několik K-Dramat (nebo alespoň jejich části) bylo natáčeno v Praze, mezi ty nejznámější patří Lovers in Prague nebo závěrečná scéna The Beauty Inside natáčená na Smetanově nábřeží.





Zdroje: iRozhlas, MZV ČR, Czech Centres

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page