top of page
  • bergerova106

Zázrak korejského ženšenu!

Pokud jste o ženšenu v oblasti péči o pleť nikdy neslyšeli, nemusíte zoufat, jistě nejste jediní. Odborníci se však shodují, že se může jednat o jeden ze základních přípravků péče o pleť.


Ženšen je kořen nalezený v Asii a částech Severní Ameriky a nabízí hned několik zdravotních benefitů. Příznivě působí na oběhový systém, na centrální nervovou soustavu, na soustavu žláz nebo imunitní systém. Ženšen je jeden ze superpotravin.



Ačkoli si ženšen hledá místo i na západní polokouli a proniká stále více do kosmetických produktů, ve východní Asii je po staletí základem krásy. Obliba ženšenu v korejské péči o pleť, sahá až do počátku roku 1500. Legenda praví, že ženšen byl největším tajemstvím péče o pleť Hwang Jini, „historické postavy známé jako nejkrásnější žena dynastie Joseon“.


Bez ohledu na to, jaký je váš typ pleti nebo jaké máte problémy s pletí, je velice pravděpodobné, že vám ženšen může pomoci.

Pokud se zaměřujete na jemné linky a vrásky, ženšen může pomoci zvýšit cirkulaci nejmenších krevních cév vaší pokožky a tím urychlit tvorbu kolagenu. Někdy se mu přezdívá díky této vlastnosti "lék na stárnutí". Jeho antioxidační vlastnosti chrání pokožku před volnými radikály a dalšími přírodními vlivy, které by mohly vyvolat tvorbu jemných linek, vrásek a dokonce i rakoviny kůže.

A pokud máte obavy z citlivé pokožky, přirozené protizánětlivé vlastnosti ženšenu pomáhají potlačit zarudnutí a otoky. Může být dokonce dobrým, uklidňujícím lékem na kožní onemocnění jako je akné nebo lupénka.

Dále pleť zesvětluje a rozjasňuje. Studie z roku 2020 s 23 účastníky ukázala, že kůže se zesvětlila u těch, kteří používali fermentovaný krém z černého ženšenu dvakrát denně po dobu 8 týdnů.


Ženšenu existuje několik druhů.


Korejský červený ženšen

Je považován za zlatý standard ženšenu a je nejznámější. Červený ženšen může pomoci snížit otoky a známky stárnutí. Najdete ho v různých produktech. Nejčastěji se přidává do produktů na čištění pleti, sér a tonerů. Tento druh ženšenu využívá hned několik kosmetických značek, mnohdy i velice luxusní značky.


Sibiřský ženšen

Sibiřský ženšen technicky není ženšen, ale jiný adaptogen obsahující eleuterosidy. Jen zřídka se používá pro účely péče o pleť. Spíše se používá pro jeho zdravotní benefity.


Americký ženšen

Kolem amerického ženšenu je méně výzkumů, protože o něm lidé dlouho nevěděli. Americký ženšen posiluje imunitní systém a pomáhá vyrovnávat hladinu cukru.

Na specifikování dalších jeho benefitů je potřeba více výzkumů.


Můžete se také setkat s termínem Panax ženšen

Panax je termín, který se vztahuje na několik druhů ženšenu, včetně korejského červeného a amerického.


Indický ženšen

Taktéž se technicky nejedná o ženšen. Indický ženšen se používá pro celkovou pohodu, jako je posílení imunitního systému a snížení stresu. V oblasti kosmetiky ho opět příliš často nenajdeme.


Ženšen přináší prospěch nejen v oblasti péče o pleť, ale nechybí ani ve vlasové kosmetice. Předpokládá se, že ženšen zvyšuje dermální buňky na pokožce hlavy, což posiluje folikuly a kořeny vlasů. To nejen podporuje nový růst pramenů, ale také zabraňuje řídnutí a lámání vlasů.

Kořen má vysoký obsah saponinu, antibakteriální sloučeniny, která odstraňuje lupy z pokožky hlavy a zabraňuje jejich opětovnému výskytu.

Ženšen vlasy skvěle vyživuje zevnitř i z venku.


Výhody vnitřního užití:

Ženšen má příznivé antioxidační a protizánětlivé vlastnost. Předpokládá se, že extrakt z korejského červeného ženšenu snižuje zánět a zlepšuje antioxidační aktivitu kožních buněk lidí s ekzémem.

Podporuje mozkové funkce, jako je například paměť, chování či nálada. Také posiluje imunitní systém. Může být užitečný při snižování rizika některých druhů rakoviny.

Dále bylo také prokázáno, že ženšen pomáhá bojovat proti únavě a podporuje energii.

Zdá se, že ženšen je prospěšný při kontrole hladiny glukózy v krvi u lidí s diabetem i bez něj.




Zdroje:beautytap,healthline,allure,researchgate,bewit,lavivant.,koreaproductpost



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page