top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Vánoce v Koreji

Vánoce v Jižní Koreji a celé Asii se obecně liší od těch našich. Existují určité maličkosti, jako například vánoční výzdoba v ochodech; pojďme se ale podívat na opravdové rozdíly, kterými se naše kultury liší.

Podobností určitě je, že Vánoce v Koreji jsou státním svátkem, což znamená, že většina zaměstnanců má pracovní volno, a tak mohou trávit den s rodinou či přáteli. Korea také spadá mezi země s velkým podílem křesťanů, což také vysvětluje, proč je tento den státním svátkem. Znamená to také, že v kostelech po celé zemi jsou pořádány bohoslužby pro lidi, kteří chtějí oslavit právě náboženský aspekt Vánoc.



Rodinný či partnerský svátek

V Koreji Vánoce nejsou brány jako rodinný svátek. Rozdávání vánočních dárků také není úplně běžnou praktikou. Spíše než trávit Vánoce s rodinami jsou Vánoce pro mnoho Korejců romantickým svátkem, a právě v důsledku toho jsou aktivity a trendy zaměřené na páry.

Vánoce však zde nemůžeme považovat za jeden z největších svátků jako je to u nás. Do tradičních korejských svátků můžeme určitě zařadit korejský lunární nový rok (Seollal) nebo Chuseok.


Jídlo a výzdoba

Přestože Korea nemá úplně tradiční vánoční jídlo jako evropské země, mnoho Korejců si užívá Vánoce při BBQ, jjolmyeonu a dalších oblíbených zimních pokrmech, které zahřejí. Páry obecně zakončí své hody krásně nazdobeným dortem.

Není úplně běžné, aby si lidé zdobili svůj vlastní dům během vánočních svátků. Za to obchody, kavárny a nákupní čtvrti jako Myeongdong, Dongdaemun a Gangnam jsou plné vánočních světel a dekorací. Často můžeme vidět ultra moderní vánoční výzdobu a blikající stromky pokryté ozdobami.


Vánoční písničky

Pokud doufáte, že alespoň tradiční písně a koledy se objeví v tomto seznamu, tak vás zklameme. Doufejme tedy, že alespoň některá z k-pop skupin vydá vánoční songy, které se stanou oblíbenými a spojovanými právě s Vánocemi.

Není ale nutné zoufat. Nejen v Soulu najdete mnoho vánočních marketů a trhů společně s různými festivaly. Jeden z nich je například Myeongdong festival, který se táhl ulicemi okolo Myeondongu a rozzářil tak období pandemie v minulých letech.


Santa?

Santa Haraboji je název pro Santa Clause, obvykle prý ale nenosí červenou barvu, ale zelenou a modrou a nesmí chybět ani „gat“ tradiční klobouk, který byl nošen muži v období Jeosonu.








zdroje: koreatravelpost, thekoreaherlad, thekoreanway


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page