top of page
  • evikudrnova

Vnitřní život Korejců

Každý z nás na tomto světě má a prožívá nějaké emoce. Nás jako Evropany mohou prvně napadnout emoce jako láska, nenávist či empatie. Co by však napadlo běžného Korejce? Naše „tradiční“ emoce nebo naopak, nám úplně neznámé termíny jako kibun či han? 






1. Kibun aneb korejský mindset

Kibun (기분) bychom mohli přeložit do češtiny jako slovo nálada, avšak kibun je pro korejce něco více než jen aktuální pocit. Kibun je totiž i mentální rozpoložení jedince, jeho mindset a i jeho tvář. Pro korejce je tato emoce alfou i omegou, nejenže totiž určuje vnitřní svět jedince, ale také za ní můžeme hledat příčinu korejské mentality. Pro její pochopení si uvedeme příklad ze scény v k-dramatu.


Typická scéna z romantických k-dramat:

Sedí hlavní hrdinka s hlavním hrdinou v restauraci a jsou zde spolu na prvním rande. My v Evropě bychom toho druhého pozdravili a nechali konverzaci volně plynout, ale v Koreji bychom pozdravili, usedli a hned se ptali na věk a na zaměstnání. Pro Korejce je obecně zdvořilost na jiném levelu než u nás, a tak se snaží zjistit pomocí těchto otázek jak s vámi mohou mluvit, aby vás neurazili. Pokud by totiž nepoužili správný zdvořilostní typ mluvy, mohli by ztratit tvář a působit na protějšek jako někdo vypočítavý a chladný.



2. Han (한) aneb pocit nesmírného vzteku a nespravedlnosti

Znáte ten pocit, když jste se opravdu snažili něčeho dosáhnout a dělali jste pro to vše, ale nic z toho se nepodařilo? Dobře, tohle byste možná překousli, ale pokud se daná věc podařila nějakému „lajdákovi“ a vám ne, tak to jen tak překousnout nepůjde, že? A co je mnohem horší je to, že s tím nemůžete nic udělat. Ale to by to nebyli Korejci, kdyby na tuto emoci neměli slovo. To slovo je han (한) a ke Korejcům patří už odjakživa a někteří dokonce věří, že je součástí jejich DNA. Han je sice emoce, kterou můžeme chápat jako negativní, avšak v historii dávala lidem jakousi víru v lepší zítřky a pocit pokory. Dnes je však tato emoce mezi Korejci vnímána jako něco nesmyslného a omezujícího.


3. Čong (종) aneb pocit emoční dozrálosti a stálosti

Emoce Čong je emocí, kterou lze popsat jako pevný citový vztah k osobě, kterou milujeme nebo obdivujeme. Pokud se nacházíme v emoci Čong, tak jsme citově oddaní druhému a neublížíme mu. Je to něco jako pro nás svatební příslib, ale pro Korejce to neznamená jen partnerské soužití. Tuto emoci můžou cítit například žáci ke svému učiteli či někteří ji můžou zpodobňovat do soch. Jediné, co je potřeba mít na paměti pokud potkáte někoho s touto emocí je to, že tento člověk nebude schopný řešit problém racionálně, ale spíše udělá vše pro udržení dobrého vztahu.

Zdroje:

Made in Korea


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page