top of page
  • halkover

Trend jménem yuzu

Co je to yuzu?


Yuzu (judža) je strom pocházející z východní Asie, zejména z Číny, Japonska a Koreje. Plodem stromu jsou stejnojmenné citrusy. Jejich chuť je obvykle přirovnávána k hybridu citrónu a grapefruitu nebo citrónu a mandarinky. Chuť se liší podle druhu rostliny, místa pěstování či fáze zralosti.


Plody yuzu se hojně využívají v potravinářství. Kromě všemi známého čaje se z nich vyrábí i marmelády, různé dezerty a cukrovinky, ocet nebo alkoholický likér. Zejména v Japonsku je oblíbená omáčka ponzu a pasta kosho. Můžete s příchutí yuzu dokonce najít i brambůrky.


Yuzu si pro svou vůni a vysoký obsah antioxidantů a vitaminu C můžete užít také v různých kosmetických produktech – vonných olejích, krémech, parfémovaných vodách, obličejových maskách a v mnoha koupelových produktech.


Je yuzu ilegální?


Plody yuzu není snadné získat. A to platí nejen pro nás, ale stejně tak pro ostatní evropské země nebo Ameriku. V dnešní době se dá na internetu, ale někdy i v běžných supermarketech najít „yuzu tea“ – koncentrát na výrobu čaje. Narazili jste někdy ale na čerstvé citrusy yuzu? Pravděpodobně ne. A proč se tedy toto ovoce nedováží?


V USA je dovoz čerstvého yuzu zakázaný, aby bylo místní zemědělství uchráněno před rostlinnými chorobami, které by se skrz ovoce mohly z Asie dostat.


I v Evropě bylo donedávna yuzu nedostupné. S jeho rostoucí popularitou se ale ovoce začalo pěstovat i na jejím území, konkrétně ve Francii, Španělsku a Itálii. Čerstvé yuzu se tedy sehnat dá, ale stále docela těžko.


Yuzu čaj


Yuzu čaj se stal trendem posledních let. Má to co dočinění s východní kulturou na vzestupu? A nebo už veřejnost jen omrzel známý čaj s citrónem? Těžko říct. Každopádně na judža-čcha můžete narazit v kavárnách, obchodech a nebo si jej objednat a připravit doma.


Čaj se připravuje z judža-čchong – marmelády z plodů. Stačí nabrat lžíci (nebo více) koncentrátu, zalít horkou vodou a za pár minut můžete vychutnávat. Jak ale připravit ten koncentrát?


Pokud máte zkušenosti s výrobou marmelád, rozhodně vám přijdou vhod.


Z citrusů je nejprve třeba dostat kůru, ta se nakrájí na tenké proužky. Vnitřek plodů vypeckovat a hodit do mixéru. Následně ho v poměru 1:1 smíchat s medem nebo cukrem. V čisté zavařovací sklenici pak směs promíchat s nakrájenou kůrou. Během několika dnů/týdnů se směs musí promíchávat, dokud se cukr zcela nerozpustí. Jelikož se oproti evropským marmeládám yuzu nezavařuje, musí se uchovávat v lednici, což ostatně naleznete i na obalu koupeného koncentrátu.


Čaj rozhodně není to jediné, co si z marmelády připravíte, v letních dnech přijde určitě vhod limonáda (stačí zalít perlivou vodou nebo tonikem). Můžete také experimentovat s yuzu a kávou nebo marmeládu využít při pečení.



Zdroje: Rungis, My Korean Kitchen, Japan Jugen

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page