top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Tradiční korejské nástroje

K tradiční hudbě bezpochyby patří tradiční hudební nástroje. Korea, jakožto země bohatá na kulturu, se nenechá zahanbit ani v této oblasti. Korejská kultura nabízí nepřeberné množství hudebních nástrojů a velmi pestrou škálu zvuků. Dnes se budeme věnovat strunným a dechovým nástrojům.


STRUNNÉ NÁSTROJE


GAYAGEUM


Je jedním z nejreprezentativnějších národních nástrojů v Koreji. Podle legendy si král Gasil z dynastie Gaya prohlížel staré čínské hudební nástroje a narazil právě na tento druh citery. Nařídil hudebníkovi jménem Wu Ruk, aby složil hudbu, která by šla na gayagum zahrát. Wu Ruk byl velmi talentovaný a slavný hudebník éry Gaya, okolo 6. století n. l..


GEOMUNGO


Tradiční korejská drnkací citera s můstky a pražci. Je přibližně 162 cm dlouhá a 23 cm široká. Na struny se drnká pomocí malé bambusové větvičky (suldae), která se drží mezi ukazováčkem a prostředníčkem pravé ruky, zatímco ruka levá stlačuje struny, a tak vytváří různě vysoké tóny.


HAEGEUM

Dvou-strunný vertikální hudební nástroj, který se používá v mnoha žánrech korejské hudby. Při představení sedí hudebník se zkříženýma nohama a drží nástroj svisle na levém koleni. Levá ruka ovládá výšku tónu a vibrato tažením strun směrem ke krku nástroje. Nástroj nemá hmatník. Pravou rukou umělec pohybuje smyčcem vodorovně mezi strunami, přičemž řídí napětí koňských žíní.













YANGGEUM


Strunný nástroj velmi podobný cimbálu. Narozdíl od jiných tradičních korejských nástrojů má kovové struny. Hraje se na něj bambusovými paličkami, úderem na struny.









DECHOVÉ NÁSTROJE


DAEGEUM

Daegeum je velká příčná bambusová flétna s výrazným zvukem, široce používaná v korejské hudbě. Tento nástroj je dlouhý asi 80 centimetrů a má speciální rákosovou memránu, která dodává nástroji jeho specifický zvuk.
















DANSO


Konstrukčně velmi jednoduchý typ flétny. Skládá se z bambusu s pěti otvory (včetně jedné díry pro palec). Rozsah hraní na Danso jsou dvě oktávy, nižší zvuky jsou vydávány pouhým foukáním, zatímco ty vyšší jsou vytvářeny rozdílem v síle foukání.


PIRI


Tradiční nástroj, který se podobá flétně. Je vyroben z bambusu a používá se jak v lidové hudbě, tak i v hudbě dvorní. Typická piri má sedm otvorů na přední straně a jeden otvor vzadu na palec. Existuje několik druhů piri, každá je totiž vhodná pro jiný typ hudby a použití. Nejdelší z nich je Hyang piri, pro představu má okolo 27 centimetrů.













NABAL


Nabal je dlouhý, rovný mozazný roh používaný v korejské tradiční hudbě. Jelikož nemá žádné ventily, ani otvory na prsty, nejedná se o melodický nástroj. Hraje pouze jeden stálý tón. Výška tónu se však může lišit, závisí totiž na velikosti nástroje. Používal se především v hudbě vojenské, zvané daechwita, ale také i v hudbě venkovských farmářů (nongak) k signalizaci začátku a konce představení.


SAENGHWANG


Vyroben ze 17 bambusových trubiček, je velmi podobný čínskému shengu, i když je jeho ladění jiné. Zajímavostí je, že dříve byl vyráběn ze sušené tykve, dnes je oblíbenější spíše jeho kovová nebo dřevěná verze. Na rozdíl od jiných korejských nástrojů není tak známý a v Koreji se také najde jen málo lidí, co na něj umí opravdu hrát.




Dnes zmíněné nástroje jsou jen výběrem celé škály hudebních nástrojů Jižní Koreje.



zdroje: britannica, mim.be





0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page