top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Top 10 korejských jídel, která musíte ochutnat!


Stejně tak jako Česká republika, i Korea má své favority, co se týče jídla. Avšak některé chutě jsou pro nás tak unikátní, že je musíte zkusit na vlastní kůži! Pojďme se spolu podívat na 10 oblíbených jídel v Jižní Koreji, která stojí za to ochutnat!


Kimchi 김치


Kimči, neboli fermentované zelí, je jedním z nejstarších a pravděpodobně také jedním z nejneodmyslitelnějších jídel korejské kuchyně. Kimči je připravováno z několika surovin, zejména je zapotřebí zelí. Mezi cizinci je kimči neobvyklé pro svou unikátní chuť. Je však plné nutričních látek, a také má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Pokud se bojíte domácí přípravy, můžete kimči zakoupit skoro v každém korejském obchodě!


Bulgogi 불고기


Šťavnaté marinované a grilované hovězí maso bulgogi, je jedním z nejpopulárnějších korejských jídel v celém světě. Umístilo se dokonce na 23. místě podle CNN Travel’s reader’s poll v roce 2011. Bulgogi se často griluje s česnekem a cibulí, aby maso dostalo ještě lahodnější chuť. Marinované bulgogi můžete často vidět v korejském bulgogi bibimbapu, či bulgogi kimbabu. Balí se také do listů salátu, které společně s omáčkou, cibulí a česnekem zaručí dokonalou chuť.













Samgyeopsal 삼겹살


Opět jedno z nejpopulárnějších jídel v Jižní Koreji, ale také v korejských restauracích ve světě, je Samgyeopsal. Vepřový pupek, se skládá doslova ze tří částí jako je sám název 삼-3 (tři) 겹살 - vrstvy masa. Samgyeospal na rozdíl od bulgogi není marinovaný ani jinak okořeněný. Často se však po ugrilování namáčí do omáčky udělané ze soli, papriky a sezamového oleje, a následně se pak balí do listu salátu, společně s cibulí, česnekem nebo také s kimči či zelenou cibulkou.



Japchae 잡채


Často servírované jako příloha během oběda nebo večeře. Japchae jsou tradiční korejské nudle smíchané s jemně nakrájenou zeleninou, špenátem, hovězím masem, sójovou omáčkou a cukrem, někdy také s houbami. Japchae je známé pro svou nasládlou a rozmanitou chuť.



Tteokbokki 떡볶이


Tteokbokki je korejské pálivé jídlo vařené z rýžových válečků, rybí placky, zeleniny a sladké chilli pasty. Běžně je prodáváno pouličními prodejci. Lidé si tteokbokki užívají hlavně pro kombinaci pálivosti a sladkosti tohoto jídla.

Tteokbokki můžeme opět najít v různých variantách a kombinacích. Mezi nejznámější patří určitě sýrové tteokbokki nebo tteokbokki s přidanými nudlemi zvané rabokki (라볶이).


Sundae 순대

Sundae, je korejský unikátní pokrm udělaný z prasečích střev plněných několika ingrediencemi jako jsou nudle, prasečí krev a ječmen. Ingredience a verze se mění v závislosti na provincii nebo městě Jižní Koreje. Každé sundae však zůstává tuhé se žvýkačkovou texturou vevnitř. Zároveň je velmi zajímavou kombinací všech ingrediencí a chutí.



Sundubu-jjigae

순두부찌개


Měkké dušené tofu je opět jedním z pálivých korejských pokrmů. Dělané obvykle s tofu, zeleninou, houbami, mořskými plody, vepřovým nebo hovězím masem a chilli pastou, servírované v kamenné misce.




Naengmyeon 냉면


Naengmyeon, neboli studené pohankové nudle, jsou neodmyslitelným jídlem převážně v letních měsících. Opět můžeme naengmyeon vidět v různých variantách. Nejčastěji jsou právě vyráběny z pohanky, sladkých či klasických brambor. Mezi další ingredience patří okurka, hovězí maso a natvrdo uvařené vejce, někdy také i plátky hrušky.



Hoetteok 호떡

Hoetteok, znamý jako sladší verze naší palačinky, patří mezi populární pouliční jídlo především v zimním období. V podstatě je to ploché, kulaté těsto naplněné různými směsmi jako například skořice, med, hnědý cukr, arašídy, fazolovou pastou, pečený nebo smažený na plotně. S měkkým lahodným vnitřkem a křupavým povrchem patří toto jídlo mezi jedno z nejneodolatelnějších.



Bingsu 빙수


Bingsu bychom mohli přeložit jako ”zmrzlinová drť“. Tato drť je pak základem každého bingsu. Poté si můžete zvolit jakoukoliv příchuť. Restaurace velmi často přichází s originálními a nápaditými chutěmi a ingrediencemi, a tak můžete zkusit skoro snad každou, na kterou si vzpomenete! Od různých druhů ovoce, přes oreo sušenky, čokoládu, želé nebo matcha příchuť…



Dnešních Top 10 bylo opravdu jen malé shrnutí toho, co všechno můžete v Koreji či u nás v Česku v korejských restauracích ochutnat. Korejská kuchyně je nicméně velmi rozmanitá na všechny druhy jídla, a tak si vybere opravdu každý!


google pictures


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page