top of page
  • Obrázek autoraKatie

Top 10 aplikací, které si musíte stáhnout, pokud se chystáte na výlet do Jižní Koreje!


 

Poslední rok nám zrovna nepřál to nejlepší, a i momentální situace po celém světě s pandemií nevypadá dobře, my jsme se ale rozhodli nevěšet hlavy a připravili jsme si pro vás podrobný seznam nejpoužívanějších aplikací v Jižní Koreji, které určitě doporučujeme si nainstalovat, v případě, že budete plánovat tuto zemi navštívit!


1. Naver Map


Jako první rozhodně doporučujeme stáhnout si aplikaci s názvem Naver Map, protože je všeobecně známo, že Google maps v Koreji sice fungují, ale ne tak dobře jako u nás. Proto je určitě důležité přípravu nepodcenit a stáhnout si tuto aplikaci, která se vám rozhodně bude hodit a bude sloužit jako skvělý pomocník při vašich cestách po Jižní Koreji, a také proto, aby jste se neztratili.


Naver Map vám umožní si stáhnout mapy dopředu, a pak je offline využívat, aby jste tak šetřili data. Vynikající je také to, že aplikace je i v angličnitě, takže bude velmi lehké se v ní orientovat. Umožňuje avšak možnost přepnutí i do Hangulu (korejská abeceda), v případě, že se ztratíte můžete tak ukázat místním na kterou adresu se potřebujete dostat.



2. Kakao Map


Dalším skvělým pomocníkem může být i Kakao Map, pokud nechcete stahovat Naver Map. Funguje na úplně stejném principu jako jakákoliv jiná navigační aplikace: automaticky dokáže zaměřit vaši polohu, dokáže spočítat nejlepší cestu do vámi zvolené destinace apod. Můžete si zvolit i způsob dopravy, od veřejné přes auto, kolo nebo chůzi. Kakao Map je taky velice oblíbenou a používanou navigační aplikací, společně s již zmíněnou Naver Map, volba je tedy doopravdy jen na vás.



3. Subway Korea


Síť metra v Jižní Koreji je vysoce vyvinutá, má mnoho spletitých cestiček díky kterým se dostanete úplně všude, nicméně i domácí se občas mohou ztratit nebo mají problém se v nich vyznat. Proto používají Kakao Metro, které jim poskytne všechny potřebné údaje pro jejich cestu, i to, na kterou linku nasednout, nebo kde přesednout. Pokud se i tak cítíte ztraceni a nechcete, nebo se bojíte zeptat na cestu, doporučujeme určitě omrknou Subway Korea.


V aplikaci najdete mapy velkých měst jako je např. Seoul, Busan, Daegu, Daejeon a Gwangju. Nejenom že obsahuje mapy metra, ale také poskytne údaje o vlacích a pomůže vám se co nejrychleji dostat z jednoho místa na druhé. Skvelé je, že je možné si ji stáhnout i v angličtině, takže se nemusíte bát, pokud neumíte korejsky.


4. Kakao Taxi


Pokud však i přes tak spolehlivou aplikaci jako je Subway Korea nechete riskovat a radši by jste si vzali taxík, který by vás dopravil tam, kam potřebujete, i na to existuje velmi oblíbená aplikace!


Kakao Taxi je nepoužívanější aplikace pro taxi služby, která je nejen rychlá, ale i levná. V Jižní Koreji by jste jen těžko hledali Uber, proto tady mají tuto ´´náhradu´´ která funguje na úplně stejném principu a možná i líp. Kakao Taxi zaměří vaši polohu a automaticky vás připojí k taxíku, který je nejblíž. Jediné co musíte udělat je zadat vaši adresu a hotovo!


Opět zkvělá zpráva, aplikace je dostupná teď už i v angličtině, takže máte i o stres míň! Na co však by jste měli myslet je, že taxikáři vám často zavolají předtím než vás vyzvednou, co může být nočí můra pro to, kteří nemají v lásce telefonáty.




5. Kakao Talk


Nejoblíbenější aplikace pro komunikaci, kterou používají v Jižní Koreji téměř všichni. Pokud plánujete jenom krátký výlet, nebudete ji tolik potřebovat. Ale rozhodně pomůže v nečekaných situacích.


Opět se nemusíte bát, protože aplikace je v angličtině a je velmi lehké se v ní zorientovat! Jakmile si ji jednou stáhnete, už nikdy nebudete chtít pro každodenní komunikaci jinou. Rozhodně můžeme potvrdit i z našich zkušeností.



6. Papago

-

Neumíte korejsky? Žádný problém! Tato aplikace vám pomůže a nezklame; je jednou z nejspolehlivějších překládacích aplikací.


Papago je vytvořená Naver Corporation a umí překládat z mnoha různých jazyků od Čínštiny, přes Japonštinu, Ruštinu, Vietnamštinu, až po Korejštinu atd. Tato aplikace překládá z velmi vysokou přesností a je mnohem spolehlivejší než jiné. Dokáže používat hlas, obrázky nebo dokonce psaní rukou.



7. Visit Korea


Tato aplikace byla vytvořena Korejskou turistickou organizací speciálně pro turisty a to se záměrem jim ulehčit pobyt. Dokáže poskytnou různé informace o nejlepších restauracích, památkách nebo dokonce i počasí.


Můžete zde najít i doporučení na vynikající jídla, která stojí za ochutnání, nebo také informace o dopravě, ubytování, zajímavých aktrakcích, festivalech nebo místech kam jít nakupovat a mnoho dalších. A díky tomu, že aplikace je spravována oficiální organizací spadající pod Jihokorejskou vládu, je i mnohem spolehlivější než jiné.


8. Kakao Bus


Už jsme zmínili aplikace na metro nebo na taxi, ale existuje i Kakao aplikace určená pro autobusovou dopravu. Pokud se rozhodnete, že chcete zažít místo ve kterém se nacházíte z pohledu místních a vydáte se na cestu autobusovou dopravou, doporučujeme omrknou aplikaci s názvem Kakao Bus.


Kakao Bus obsahuje informace o autobusech z více než 57 měst po celé Jižní Koreji. Stačí si jen zvolit město a můžete zjistit odjezd nebo příjezd autobusů, nastavit si v aplikaci připomínky nebo taky uložit ty autobusové linky, kterými jezdíte pravidelně a aplikace vám tak vždy připomene, kdy máte odejít z domu, abyste se dostali na autobusovou zastávku včas! A nemusíte se bát, aplikace je dostupná i v anglickém jazyce.




9. Air Visual Air Quality


Období tzv. Žlutého prachu v Koreji není žádná sranda, proto se vyvinula aplikace zvaná Air Visual Air Quality, která udává informace o stavu ovzduší v okolí ve kterém se zrovna nacházíte, takže se můžete lépe připravit a co nejvíce se vyhnout písku.


Aplikace také dokáže upozornit na vysoké a nebezpečné množství prachu ve vašem okolí. Podobnou funkci má i aplikace s názvem Misae Misae. Rozhodně doporučujeme stáhnout jako první, protože díky této aplikaci dokážete ochránit sebe i své blízké před nepříjemným písečným prachem.



10. Yogiyo

Milovníci jídla se určitě potěší. Jelikož v Jižní Koreji aplikace jako například Uber eats nefungují, místní se vynašli a vytvořili obrovské množství svých vlasních rozvážkových aplikací. Tou nejoblíbenější je Yogiyo.


Pokud se vám nechce ven a máte chuť zůstat uvnitř, doporučujeme aplikaci Yogiyo, díky které si můžete objednat cokoliv, na co máte zrovna chuť! Přece jen je Jižní Korea známá jako tzv. "nebe" v rozvážení jídel. Jedinou nevýhodou je možná to, že aplikace je v korejštině, proto tedy navrhujeme další velmi oblíbenou alternativu, kterou je Shuttle Delivery, aplikace na rozvážku jídel dostupná i v angličtině.



Existuje obrovské množství dalších populárních aplikací, ale tyto jsou ty nejpoužívanější, které doopravdy doporučujeme stáhnout před výletem do Jižní Koreje. Nezáleží zda jedete jenom na týden nebo na dýl, určtě se vám budou hodit i v těch nejméně očekáváných situacích.


Zdroj: twomonkeystravel.com

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page