top of page
  • Obrázek autoraMissy Sandy

The Korean Zodiac Killer


Lee Choon-Jae a.k.a. The Hwaseong Strangler a The Korean Zodiac Killer je jihokorejský sériový vrah, který byl odsouzen za vraždu své švagrové v roce 1994. V roce 2019 se přiznal k patnácti dalším vraždám, včetně deseti při sériových vraždách v Hwaseongu v letech 1986 až 1991. Rovněž tvrdil, že spáchal přes 30 znásilnění a pokusů o znásilnění.



Počátky

Lee se narodil 31. ledna 1963 v Hwaseongu v Gyeonggi, kde žil 30 let. V určitém okamžiku života se jeho sestra utopila a její smrt jej velmi zasáhla. Tvrdil, že byl sexuálně napaden starším sourozencem, což mohlo vést k sexuální povaze jeho vražd; neexistuje však žádný důkaz, který by potvrdil, že se to skutečně stalo.


Zabíjení, zajetí a uvěznění

Z jeho patnácti potvrzených zabití byly nejznámější vraždy v Hwaseongu, při nichž bylo deset žen (ve věku 14-71 let) znásilněno a poté uškrceno vlastním oblečením. Případ se v Jižní Koreji stal obzvláště neslavným tím, že byl prvním skutečně identifikovatelným řetězcem vražd s modus operandi*.


26. září 1989 se Lee vyzbrojený zbraněmi a v rukavicích vloupal do domu v Gwangju v Suwonu. Poté, co ho pronajímatel objevil, byl zatčen. V únoru 1990 byl odsouzen na rok a šest měsíců vězení za loupeže a násilí.


V prosinci 1993 jej opustila manželka. O pár měsíců později v roce 1994 pozval svou švagrovou a omámil ji, poté ji znásilnil a zabil. Aby předešel jakémukoli podezření, ukryl její tělo a šel za svým tchánem nabídnout pomoc při hledání; oba se shodli, že byla pravděpodobně unesena. Její tělo bylo o dva dny později nalezeno v zasněžené garáži železářství zabalené do modré plachty. Na hlavě měla igelitovou tašku a džíny, ruce svázané roztrhaným spodním prádlem a její zbytek jejího těla byl pokryt několika předměty, například punčochami a popruhy.


Zatčení a přiznání

Lee byl konečně zatčen poté, co vzbudil podezření, když se stále ptal: „Kolik let dostanete ve vězení za znásilnění a vraždu?“ Popřel jakoukoli účast na smrti své švagrové a soud jeho přiznání zrušil s tím, že lhal kvůli policejní brutalitě. Byl však odsouzen k smrti; jeho usvědčení bylo v září potvrzeno. V roce 1995 Nejvyšší soud případ přezkoumal a snížil mu trest na doživotí s možností podmínečného propuštění po 20 letech.


Dne 18. září 2019 bylo oznámeno, že Lee byl identifikován jako podezřelý ze sériových vražd ve Hwaseongu. DNA ze spodního prádla jedné z jeho obětí odpovídalo jeho a následné důkazy ho spojily se čtyřmi z deseti zabití. Zpočátku odpovědnost odmítal, ale 2. října úřady odhalily, že se nakonec přiznal k vraždě patnácti obětí, včetně deseti dosud nevyřešených.


„Pořád nerozumím, proč jsem nebyl podezřelý,“ řekl. „Zločiny se děly kolem mě a nesnažil jsem se věci skrývat, takže jsem si myslel, že mě snadno chytí. Byly tam stovky policejních sil. Celou dobu jsem narážel na detektivy, ale vždy se mě ptali jen na lidi kolem mě.“

Lee také prozradil, že neměl důvod k tomu zabít 13 letou dívku a neprojevoval žádné emoce, když popisoval, jak ji zabil. „Byl to impulzivní čin,“ řekl u soudu.


2. července 2020 bylo potvrzeno, že Lee spáchal čtyři z pěti nesouvisejících vražd a nejméně devět znásilnění. Bylo také zjištěno, že motivem bylo zbavit se jeho sexuální touhy. Třiatřicetiletý studený případ byl nakonec uzavřen.


*způsob, jakým něco funguje nebo operuje (každý vrah má svůj vlastní speciální modus operandi)






Zdroje:


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page