top of page
  • Zuzana Bukovčanová

Svět Ramyeon v Hongdae

Vydejte se na cestu plnou kulinářských zážitků a prozkoumejte svět korejského ramyeonu v "Ramyeon Library", specializovaném obchodě CU Hongdae, který můžete navštívit v Soulu. Tento, pro některé možná skrytý, klenot nabízí rozsáhlý výběr více než 200 druhů nudlí z celého světa - od pikantního korejského Shin Ramyeon až po jedinečnou indonéskou variaci Mie Goreng. Neotřelý koncept přitahuje místní i turisty. Pojďme se tedy společně ponořit do světa oblíbeného K-ramyeonu.



Místo pro milovníky nudlí

CU, jeden z předních korejských řetězců obchodů se smíšeným zbožím, otevřel svůj specializovaný obchod K-ramyeon v Hongdae, okrese Mapo-gu, v západním Soulu. Pokud tedy patříte mezi milovníky nudlí, tento obchod určitě stojí za návštěvu, zavede Vás na nezapomenutelnou kulinářskou cestu, která pohladí Vaše chuťové smysly.


"Ramyeon Library" představuje koncept, který nově definuje zážitek z obchodu se smíšeným zbožím. Ústředním bodem je pozoruhodný stojan se stovkou přihrádek určených výhradně pro balený ramyeon neboli korejské instantní nudle. Rozsáhlá expozice obsahuje velkou sbírku balených, instantních nudlí v nepřeberném množství příchutí, včetně velmi oblíbeného "Shin Ramyeonu" nebo "Buldak Ramyeonu" (známá a oblíbená příchuť "Hot Chicken"). Můžete zde ochutnat i mezinárodní variace jako například japonský instantní ramyeon nebo vietnamské Pho. Při celkovém součtu se "Ramyeon Library" může pochlubit až 225 druhy oblíbené pochoutky.



Večerka CU K-ramyeon se může pochlubit širokou škálou korejských instantních nudlí, mezi ty nejoblíbenější lze zařadit:

  1. Shin Ramyeon - typický svou pikantní chutí

  2. Samyang Hot Chicken Flavor Ramyeon - celosvětově uznávaný pro svou jedinečnou, ohnivou chuť

  3. Jjapaghetti - ramyeon s omáčkou z černých fazolí

  4. Neoguri - velmi pikantní s příchutí mořských plodů

  5. Buldak Ramyeon - různé stupně pálivosti dle zvolené příchutě

  6. Kimchi Ramyeon - pikantní s esencí oblíbeného kimchi


Výběr i pro úplné nováčky

Obchod nezapomíná ani na úplné nováčky, kteří nemají s ramyeonem tak velké zkušenosti, neboť se ztrácí třeba v jeho široké škále chutí a netuší, která je pro ně ta pravá. Pro tyto případy byla zavedena užitečná funkce, kdy je pro lepší přehled vedle ceny uvedena míra pálivosti u jednotlivých variací nudlí pomocí pětistupňové škály - mírná, střední, pálivá, velmi pálivá a pekelná.


Návštěvníci se nemusí pouze dívat či si zakoupit balení ramyeonu domů, ale obchod nabízí také možnost ochutnávky produktů přímo na místě, jelikož při nákupu balení nudlí dostanou papírové misky a dřevěné hůlky. Umístění vařičů zákazníkům umožňuje snadnou přípravu nudlí během chvilky, stisknutím několika tlačítek. Pro ještě intenzivnější zážitek jsou k dispozici pokyny pro vytvoření nejrůznějších kombinací ramyeonu na barových stolech. Navrhované ingredience jsou velmi různorodé od sýra, vajec až po konzervovaného tuňáka nebo knedlíky - všechny tyto přísady jsou dostupné přímo v obchodě.



Koncept "Ramyeon Library" zachovává podstatu samoobsluhy a ve svém sortimentu nabízí také běžné produkty jako malé porce kimchi, sladkosti, drobné občerstvení i alkohol. Toto místo se rychle stalo velmi oblíbeným a často vyhledávaným. Zejména v době obědů a večeří, ať už se jedná o všední dny nebo víkendy, je obchod přeplněný, jak uvádí jeden ze zaměstnanců.


Od svého otevření obchod v průměru denně přivítá 600 až 700 návštěvníků. V prodeji ramyeonů převažuje především mezinárodní klientela , která tvoří na 62 %.


Popularita Ramyeonu

Jak se vlastně stal ramyeon neboli korejské instantní nudle tak oblíbené? Jedním z důvodů je nejspíš trend tzv. "Hangang Ramyeon", který se stal rychle populárním a spočívá ve vychutnávání si ramyeonu na břehu řeky Han. Tento jedinečný zážitek umocňují speciální stroje umístěné v blízkosti řeky, takže si můžete nudle připravit přímo na místě.



Značnou pozornost a popularitu si získal i díky oblíbenému, mediálnímu obsahu K, jako jsou varietní pořady "Home Alone" či "Running Man". Dále prostřednictvím korejských filmů, kde za zmínku stojí oskarový film "Parazit" (pokrm Jjapaguri neboli "ram-don", který vznikl kombinací dvou různých druhů instantních nudlí - Jjapagetti a Neoguri) a sledování k-dramat. Známým se stal také originální recept na ramyeon od Jungkooka z BTS nazvaný "Bulguri", podle proslulého "Buldak Ramyeonu" a "Neoguri" ve stylu udon, jež vyvolal nadšení nejen mezi globálními fanoušky, se kterými se Jungkook o recept podělil.


Ačkoli trend zaznamenal během pandemie COVID-19 pokles, fascinace používání speciálních strojů k přípravě ramyeonu překročila mezinárodní hranice. Tento kulturní fenomén rozšířil svůj dosah o koncept "Ramyeon Library" v Hongdae a přitahuje zájem stále většího počtu lidí, ať už místních nebo turistů.


Přemýšleli jste někdy nad tím, proč jsou pro spoustu lidí ramyeon nudle tím nejoblíbenějším jídlem? Existuje hned několik důvodů, zaleží jen na Vás, se kterým se ztotožníte:


  1. Pohodlí a rychlost - Neuvěřitelně snadná a rychlá příprava, která vyžaduje pouze horkou vodu a pár minut čekání.

  2. Dostupnost - Nízkonákladová varianta jídla, která je přístupná mnoha lidem, i těm s omezeným rozpočtem, zvláště oblíbená je u studentů.

  3. Všestrannost - Je vysoce přizpůsobivý a každý si jej může upravit podle sebe pomocí různých přísad jako například zelenina, maso, mořské plody nebo vejce.

  4. Chuť a rozmanitost - K dispozici je široká škála příchutí a stupňů pálivosti, od jemných až po extrémně pálivé, takže si každý vybere podle svých preferencí.

  5. Komfortní jídlo - Často je spojováno s teplými, uspokojujícími pocity jako pozdní noční svačina nebo jídlo během chladnějších dní.

  6. Inovativní marketing - Neustálá inovace, vývoj a marketing produktů za účelem udržení zájmu veřejnosti.

  7. Globální dostupnost - Možnost zakoupení v globálním měřítku, ve většině částí světa.

  8. Korejské ikony zábavy - Rychle rostoucí popularita korejské zábavy v podobě různých žánrů k-dramat, korejských filmů a pořadů.


Na závěr se můžete v krátkém videu podívat, jak to v "Ramyeon Library" v Hongdae v Soulu vypadá, a třeba Vás to zláká k návštěvě, stejně jako spoustu dalších.




Zdroje: Thesoulofseoul, Koreatravelpost, Koreatimes, YT Seoul Searching

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page