top of page
  • Obrázek autoraSaii

Soul - město, které nikdy nespí!


Jste nadšenci do cestování? Nevadí vám prosedět v letadle několik hodin? Rádi poznáváte nové kultury a nové lidi? Mé odpovědi na tyto otázky byly také kladné – a kladnými i nadále zůstávají. V následujícím článku se vám pokusím přiblížit a popsat, na co se připravit v případě, že se rozhodnete navštívit Jižní Koreu – konkrétně její hlavní město, Soul.



Přišlo to jednoduše a možná i trochu nečekaně, když jsem se jednoho dne rozhodla vycestovat do Jižní Koreji. Proces nebyl vůbec složitý – člověk sedne k počítači, koupí letenku, zarezervuje si ubytování a už jen (ne)trpělivě čeká, kdy nastane den D. Ve skutečnosti to možná tak jednoduché přeci jen není, hlavně když se jedná o ubytování. Najít totiž to správné nemusí vyjít na první pokus, ale o tom snad někdy příště. Přejděme tedy k bodu číslo jedna – a tím je ubytování a jeho strategická poloha.


Kde bydlet a co vidět v Soulu?


Soul. Bludiště, ve kterém se pohybuje deset milionů obyvatel. Kde a jak bydlet? V mém případě to jednoznačně vyhrála stránka Airbnb, převážně proto, že mám s touto platformou několik dobrých zkušeností. Samozřejmě, existuje nespočet jiných možností, jako například Booking.com nebo pro ty více odvážnější, Couchsurfing. Další otázkou ve výběru ubytování je, o jaký typ máte zájem. Hotel, hostel, guest-house nebo menší apartmán. Za sebe mohu klidně říci, že nejvýhodnějším typem ubytování je právě apartmán, který vám nabízí jisté soukromí a dozajista větší pohodlí.

Výhodnou polohou v Soulu je samotná Seoul station, kde se křižují dvě linky metra. Navíc tam také jezdí expresní vlak přímo z letiště Incheon. Jde o strategicky výhodnou polohu, ze které se dostanete kamkoli. V okolí Seoul station se například nachází brána Namdaemun, jejíž součástí je i stejnojmenné tržiště. Jako další pozitivum musím zmínit blízkost oblasti Myeongdong. Pokud patříte mezi nadšence do nakupování, na tomto místě si určitě přijdete na své. Koupíte tam totiž vše – od knih, přes kosmetiku až po různé hračky a K-pop merchandise.



Ubytování máme za sebou. Co se tedy vyplatí vidět v Soulu? Na návštěvu tohoto města jsme měly osm dní a samozřejmě jsme se je rozhodly využít naplno. Postupovaly jsme podle plánu, který nám nakonec přišel vniveč, protože nám město své krásy odhalovalo samo. Nadšencům do výhledů určitě doporučuji navštívit N Seoul Tower (známá také jako Namsan Tower). Dá se k ní dostat buď kabinovou lanovkou, autobusem, a nebo pěšky. Dalším významným místem je palác Gyeongbokgung, který byl postaven v roce 1395. Dopředu musím upozornit, že toto místo se hemží turisty, takže udělat si fotku může být komplikovanější. I přesto jde o nádherné místo plné historie.

Na našem seznamu dále nesmí chybět Itaewon, který ožívá hlavně v noci. Ulice se v jednom kuse hemží mladými lidmi, kteří se svými přáteli posedávali při drincích a různých pochutinách. Pokud si chcete naopak odpočinout a vyhnout se ruchu velkoměsta, to správné místo pro vás je Yeouido park u řeky Han. Možná to bude znít neuvěřitelně, ale člověk zde opravdu dokáže sedět několik hodin a jen tak hledět na klidnou hladinu řeky. V okolí nechyběly ani stánky s jídlem a pitím, či pouliční umělci, kteří svým talentem oslovili nejednoho kolemjdoucího. A co v případě, kdy zatoužíte po místě, které doslova překypuje historií a tradicemi? V tom případě neváhejte a navštivte Bukchon Hanok vesnici.



Jak se pohybovat po Soulu?


Pěšky. Možná to zní šíleně, ale konec konců, jde o jistou formu přesunu z bodu A do bodu B. A pokud vám nevadí projít několik kilometrů denně, pak je pro vás tato forma "dopravy" jako stvořená. Samozřejmě, nedá se tak pohybovat po celém městě. Tedy, dá, ale fyzička to asi každému z nás nedovolí. Fajn, a teď zpět k mé pointě. Jak jsem již zmiňovala, Seoul station je jedno z těch pravých míst, která vás zavede téměř všude. Bez komplikací se z ní lze dostat do známého Myeong-dong, k Seoul City Hall, či na náměstí Gwanghwamun, kde se nachází i stejnojmenná brána a palác Gyeongbokgung. Pro odvážnější může být pěkná procházka z centra Soulu například do Itaewonu, Hongdae nebo na Namsan Tower.

Metro. Nelze popřít že Jižní Korea má dokonale rozvinutou infrastrukturu, do které lze zahrnout i na první pohled komplikovaně vypadající metro. Před odjezdem do Soulu mi nejeden člověk připomínal, abych si dávala pozor právě na spleť podzemních vlaků, protože je údajně "složitá". Upřímně řečeno, opak byl pravdou. Všechno bylo krásně a jasně označené, ve vlaku byly hlášeny zastávky až ve čtyřech jazycích (korejština, japonština, angličtina a čínština), což snižovalo riziko zabloudění. K cestování metrem mi osobně dopomohla aplikace KakaoMetro, v níž kromě samotné mapy lze vyhledat i grafikon požadované linky (pro nadějné cestovatele – je to opravdu must have, používají ji i Korejci). Soulské metro tedy ve skutečnosti není tak komplikované. Stačí mít oči otevřené a sledovat tabulky.





Dále lze zmínit autobusy nebo taxíky. S touto formou dopravy v hlavním městě Jižní Koreje nemám tolik zkušeností (kromě jedné jízdy autobusem na Namsan tower). Nelze však říci, že jsou nevýhodné. Vždy je lepší sednout do pohodlného auta a odvézt se tam, kam chceme. Ceny taxíků se odvíjejí od požadované vzdálenosti a společnosti, s níž se vezete.


Kde se dobře najíst?


Upřímně, odpověď na tuto otázku mě zajímala nejvíce. Kde se nejlépe najíst? Kde se nejlevnější najíst? Vše závisí na požadavcích, které máte. Pokud vám nevadí jíst v přeplněných uličkách, doporučuji v tom případě stránky s jídlem právě v již zmíněném Myeong-dongu, Hongdae nebo v parku u řeky Han. Protože ano, tyto stánky jsou opravdu všude. Nabídka je široká a pestrá – od grilované bramborové spirály po různé mořské plody, které sice na první pohled nevypadají příliš lákavě, ale chuťově vás mohou příjemně překvapit. Další možností jsou restaurace, které nabízejí známá korejská jídla jako Bulgogi, Samgyeopsal, Japchae, Soondae, Bibimbap, Gimbap nebo Kimchi. Cenově se odvíjejí různě – můžete se najíst za "pár korun", nebo je také možné, že v restauraci za dobré jídlo necháte nemalou sumu peněz (a opravdu toho litovat nebudete).

Osobně jsem byla nejvíce nadšená stánkem s jídlem na ulici. Dostaly jsme menší porce za přijatelné ceny – což mě přivádí k dalšímu bodu. Korejci jedí hodně. A velké porce. Samozřejmě, s tímto faktem jsem byla seznámena už před odjezdem do Soulu, ale po mé první návštěvě pravé korejské restaurace jsem stejně zůstala mírně zaskočena, když před nás servírka položila porci pro dva. Ve skutečnosti vypadala spíše jako porce pro pět, pokud vezmu v úvahu všechny přílohy, které jsme k obědu dostaly. Pamatuji si, že moje první otázka byla – a to máme všechno sníst? Ano, snědly jsme to. Sice to chvíli trvalo, ale oběd jsme si naplno vychutnaly. Nabídka míst s dobrým jídlem je opravdu široká, proto se nebojím říci, že každý si tam přijde na "to své".





Soul. Město, které nikdy nespí. Dokonce ani když o půlnoci přestane jezdit metro. Metropole Jižní Koreje nabízí širokou škálu zážitků, kde se setkává historie s moderní dobou a splývají v jedinečnou harmonii. Proto, pokud toužíte navštívit toto místo, neváhejte. Soul, tam daleko za vodou, na vás čeká.


Foto: Saii

1 komentář

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page