top of page
  • halkover

Soul for free

Spousta z nás někdy snila o cestě do Koreje, ať už za přírodou, velkoměstským životem nebo za tradiční kuchyní. Měsíční výplata ale často padne jen na letenky a pro další utrácení je hluboko do kapsy.


Naštěstí Korea nabízí i mnoho míst, která si můžeme užít, a můžeme tak poznat tuto orientální zemi bez dalších výdajů. Ale věřili byste, že spoustu takových míst se skrývá přímo v hlavním městě?


Bukchon Hanok vesnice


Pokud se zajímáte o architekturu, anebo jen o korejskou kulturu obecně, vesničku Bukchon nemůžete vynechat. Stovky tradičních korejských domků – hanoků – sahají až k vládě dynastie Joseon. Dnes slouží nejen jako ubytování, ale i jako restaurace, kavárny a čajovny.



Národní park Bukhansan


Národní park v hlavním městě? Je to skutečně tak!


Park Bukhansan má rozlohu téměř 80 km². Je známý pro své krásné lesy, žulové hory, divokou zvěř a také četné chrámy. Nachází se v něm také Bukhansanská pevnost, která byla postavena v roce 132 na obranu města před útočníky.


Bukhansan je také významným rekreačním centrem. Oblast je oblíbená zejména pro turistiku, o čemž svědčí četné turistické trasy různých obtížností i délek. Park je dokonce zapsán v Guinessově knize rekordů, jako nejnavštěvovanější park na jednotku plochy na světě.



Olympic Park


Olympijský park určitě nadchne nejen nadšence do sportu. V roce 1988 se v něm konaly Olympijské hry. Dodnes se do něj díky hrám mnoho nadšenců vydává.


Do parku můžete zavítat za sportem, za procházkou v přírodě nebo za nějakým koncertem. Ty se odehrávají v největší jihokorejské aréně, jež stojí právě v parku. Pokud patříte mezi fanoušky seriálu Squid Game, můžete se vydat k panence Yonghee – uvaděčce hry „Red Light, Green Light“.



Buddhistické chrámy


Chrám Bongeunsa, dříve známý jako chrám Gyeonseongsa, pochází roku 794, v roce 1498 byl zrekonstruován a přejmenován. V areálu najdete nejen zajímavou architekturu, ale i 3 479 soch buddhů.


Bongeunsa není jediným chrámem, můžete se vydat také do chrámu Jogyesa, Gilsangsa nebo horského chrámu Yeonju-am.



Říčka Cheonggyecheon


Více než 10 km dlouhá říčka protékající centrem Soulu se stává místem odpočinku nejen pro místní, ale i pro turisty. Její různorodé kamenné nábřeží slouží zároveň jako výstavní plocha pro dočasné expozice i trvalé malby.


Ve večerních hodinách místo dosáhne své romantické atmosféry rozsvícením řady barevných světel a lampionů.



Katedrála Myeongdong


Zastesklo se vám po domově? Vydejte se k Myeongdongské katedrále Panny Marie. Svým vzhledem může připomínat kostely, jaké známe z Evropy, jedná se však o relativně moderní stavbu – dokončena byla v roce 1898. Katedrála se stala symbolem existence katolictví v Koreji.



The War Memorial Of Korea


Muzeum založené v roce 1994 připomíná tragické události korejské války. Muzeum představuje vnitřní i venkovní exhibice, díky nimž si můžete prohlédnout válečné vybavení a nahlédnout do historie války.


Před muzeem stojí několik památníků, které jsou připomínkou války.



Korejské národní muzeum


Pokud jste fanoušky korejské kultury a historie, rozhodně nemůžete vynechat korejské národní muzeum. Od jeho založení v roce 1945 patří k nejvýznamnějším institucím v zemi. Dnes vlastní více než 310 000 relikvií!



Dongdaemun Design Plaza


Budete-li v Soulu, vaší pozornosti jistě neunikne Dongdaemun Plaza. Budova navenek ohromí moderním vzhledem připomínajícím mimozemskou kosmickou loď. Rozhodně se ale vydejte i dovnitř. Čeká na vás moderní interiér, výstavy, muzeum a možnost nakupování 24/7.





Zdroje: Lonely Planet, VisitKorea, KoreaToDo, Wikimedia Commons

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page