top of page
  • bergerova106

Soudem zakázané tetování a jeho nejlepší tvůrci

Korea má bouřlivou historii tetovací kultury. Stejně jako na Západě je tetování starší generací vnímáno negativně a často spojováno se zločinem.


Historie tetování v Koreji sahá až do 4. století, kdy se rybáři tetovali, aby odehnali zlé duchy. Tetování sloužilo především jako druh kouzla nebo talismanu, který používali rybáři a potápěči v jižní části země k ochraně před mořskými příšerami.

Podle zákona Goryeo by jednotlivci odsouzení za loupež, měli mít znaky pro „lupiče“ vyryté do těla. Což může být opět důvodem spojování tetování se zločinem.


Negativního vnímání se tetování dostává také v 19. století. V zemi je také spojeno s tetováním tabu, týkající se trvalého inkoustového označování zločinců a otroků v dobách minulých. Později získalo kriminální konotaci, kdy se gangsteři otevřeně zdobili tetováním, aby ukázali svou příslušnost ke gangu.


I když tetování v Koreji není přímo nezákonné, stále existuje problém se zákonem, který uvádí, že proces tetování je nezákonný, v případě, že jej neprovádí licencovaný lékař. Jihokorejský ústavní soud potvrdil zákaz tetování rozhodnutím, které frustrovalo mnoho tamních tatérů a milovníků inkoustu.

Nejméně šest umělců bylo od dubna loňského roku odsouzeno k trestu odnětí svobody, obvykle na dva roky, vyplývá z průzkumu. Lékařské asociace v zemi dlouho tvrdily, že zákrok by měli provádět pouze kvalifikovaní zdravotníci, protože by mohl být nebezpečný.


Navíc je tu problém, že je tetování v rozporu s tradičními konfuciánskými hodnotami, což je podobné náboženskému argumentu v jiných zemích, tvrdícímu, že byste neměli měnit tělo, které vám dali vaši rodiče. Tetování zakazuje pouze armáda.


Naštěstí se tetování v Koreji velmi rychle zbavuje stigmatizace a v dnešní době není neobvyklé vidět mladé lidi v metru v Soulu s tetováním.


Mezi nejlepší taterské osobnosti v Koreji patří mnoho talentovaných umělců.


Dobře známé je jméno Dokhwa.

Dokhwa, se sídlem v Soulu, je snadno jedním z nejvýraznějších umělců v Jižní Koreji nynější doby. Její umění je hyperrealistické. Většinou se zaměřuje na domácí mazlíčky. Navzdory realismu, který je zde vystaven, Dokhwa stále vnáší do svých tetování jedinečný pocit osobnosti prostřednictvím rozpoznatelné a konzistentní barevné palety.


Dalším výrazným umělcem je Roha.

Roha je senzační tatérka z Busanu, která se specializuje na jedinečný přístup k portrétování. Konečným výsledkem je kousek, který působí étericky, uklidňujícím dojmem a zároveň zcela podmanivým.


Pitta, umělec, který skutečně ukazuje, co to znamená přinést originalitu a styl do umělecké práce. Pitta používá nádherné tradiční barvy z korejských maleb, včetně klasických červených, zelených, růžových a zlatých, k vytváření scénických tetování, tetování na téma korejského umění, zvířat a dokonce i japonských anime tetování.


Další z velkých tetujících umělců v Jižní Koreji, jehož použití barev vás uchvátí, je Sion. Sion se silně opírá o odstíny růžové s jemnými černými linkami. Jedná se o klidná umělecká díla, která vycházejí z klasických řemesel a přírodních prvků.



Zihwa Tattooer, Ji Hae Park. Její návrhy jsou jemné, ale se složitými liniemi a stínováním. Většina jejích návrhů se skládá z květin, černé linky a mají velmi ženský nádech. Pracuje pod kolektivem "Le Jardin de Zihwa".

Její instagramový účet má přes 460 tisíc sledujících. Její velký úspěch ji vedl k příležitosti otevřít si internetový obchod s jejími návrhy, z nichž některé zahrnují nálepky, které lze použít jako dočasné tetování.


Studio by sol. Sol se stal velmi oblíbeným tatérem pro svou křehkou a jemnou práci s linkami. Tento umělec, který také působí v Hongdae, našel své místo vytvořením extrémně detailních uměleckých děl. Mnoho Solových kousků zobrazuje výtvarné obrazy, akvarely a, což je nejoblíbenější, roztomilá zvířátka. Ovládá nejen korejštinu, ale také angličtinu.



Vnímání tetování není ani v této moderní době velmi pozitivní. Dodnes jsou umělci povinni svá tetování při vystoupení v televizi zakrývat. Například člen BTS Jungkook nosí dlouhé rukávy a obvaz, aby zakryl své body art v televizi. I mnoho dalších potetovaných umělců.

I v Koreji hrají roli genderové stereotypy, a to v podobě pozitivnějšího přijímání tetování u mužských celebrit, než u ženských.



Zákaz tetovat nelékařsky vzdělaným umělcům způsobil rozkvět nelegálního tetování.



Zdroje:thetrave,vice,booksandbao,wikipedia,instagram,koreaboo,musicmundial


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page