top of page
  • halkover

Proč musí na vojnu?

Váš oblíbený zpěvák odchází na vojnu!


Pokud patříte k fanouškům K-popu, možná se k vám taková zpráva někdy dostala. Rozhodně to není veselá zpráva – svého oblíbence neuvidíte, skupina bude mít prázdné místo.


Ale co se děje s těmi povolanými?



Prohlídka


Než vás na vojnu povolají, čeká vás zdravotní prohlídka. „Vámi“ jsou myšleni všichni muži s občanstvím Korejské republiky, kteří dovršili věku 19 let. Ženy povinnou vojenskou službu nemají, ale mohou ji podstoupit dobrovolně.


Lékař musí posoudit jejich fyzickou a psychickou zdatnost. Tyto zkoušky nebývají náročné, právě naopak. Po prohlídce je každému přiděleno hodnocení od 1 do 6 (1 pro nejvíce zdatné, 6 pro nejméně), případně 7. Skóre určuje formu služby:

  • 1-3 – aktivní služba

  • 4 – veřejná služba (práce v komunitních centrech, ve školách apod.)

  • 5-6 – výjimka ze služby (na službu nenastupují)

  • 7 – přezkoušení (prohlídka probíhá znovu)


Jak už bylo řečeno, zkoušky nejsou náročné a téměř naprostá většina nastupuje do aktivní služby. Službě se vyhnou jen osoby s velmi vážným onemocněním nebo s těžkým postižením.

Výjimka může být udělena také jednotlivci, kterému bylo uděleno významné ocenění – například významní umělci či sportovci. Jako významné ocenění je brána například olympijská medaile nebo zlatá medaile z Asijských her (Asian Games).



Povolání


Jak se na výcvik dostanete?


Nejběžnější možností je počkat na příchod povolávacího dopisu. Přišel vám oficiální dopis = za 30 dní musíte nastoupit. V dopise dostanete informace o tom, kde a kdy se musíte hlásit.


Nástup do určité doby není nezvratný. Máte možnost zažádat o odložení výkonu služby, a to nejčastěji z důvodu studia. Pokud studujete vysokou školu, můžete nastoupit až ve 24 letech, v případě postgraduálního studia až ve 28 letech. Odložení je možné také při přípravě na státní zkoušku (např. budoucí státní úředníci, policisté).


Další možnost odkladu mají umělci, kteří významně přispívají k popularizaci země a také k její ekonomice. Ti mají možnost nastoupit do věku 30 let.


K výkonu služby se můžete přihlásit i sami – v tomto případě si můžete zvolit některou z jednotek, do které se chcete dostat.



Nástup - kam?


Pokud jste čekali na povolávací dopis, nejspíše nastupujete do pěchoty – nejpočetnější složky.


Dalšími jednotkami je kupříkladu letectvo, námořnictvo nebo známá námořní pěchota (Marine Corps). Abyste se k nim dostali, musíte projít testem, který potvrdí vaše předpoklady pro takový výcvik.


Marine Corps jsou známí pro svou náročnost. Někteří vstup ale berou jako výzvu. Přes Marine Corps prošli i některé známé tváře - Chanhyuk z AKMU nebo Minho z SHINee.



Ještě je tu jedna možnost, o které jsme se nezmínili. Pokud jste dost chytří a máte vystudovanou nějakou velmi úzce zaměřenou vysokou školu, je tu možnost pracovat ve výzkumu. Ten sice nejspíš nebude tak náročný, zato trvá celé 3 roky.


Na jak dlouho?


Výcvik trvá minimálně 18 měsíců, tedy rok a půl. Doba tréninku se u jednotlivých skupin ale hodně liší.


18 měsíců platí například pro armádu a námořní pěchotu. Námořnictvo slouží 20 měsíců, letectvo a skupiny ve veřejných službách 21 měsíců. Alternativní služba může trvat až 3 roky.


Možná se vám to zdá na moc dlouho, ale dříve byla služba ještě delší. Dlouhodobě probíhají jednání o jejím zkrácení, postupné zkracování probíhá už od roku 2007.


Odsloužením této doby ještě není úplně vyhráno. Po následujících 8 let jste v aktivní záloze, to znamená, že v případě války můžete být povoláni. Prvních 6 let z této doby musíte také každoročně absolvovat krátký – většinou jednodenní trénink.



Plat


V závislosti na hodnosti dostávají vojáci zaplaceno. Tyto částky se ale neblíží ani minimální mzdě (i přes jejich navýšení v posledních letech). Měsíční výplata se pohybuje mezi 500.000 wony (9.000 Kč) a 680.000 wony (12.000 Kč).


Trénink


Není tajemstvím, že vojenský trénink není procházka růžovou zahradou. Po nástupu je z vás zkrátka voják.


Prvních přibližně 6 týdnů máte na osvojení základních dovedností – střílení, házení granátů atd. Pak jste odesláni na základnu podle vaší jednotky. Aktivity po zbytek pobytu už záleží čistě na zaměření jednotky.



Proč se to děje?


Branná povinnost v Jižní Koreji platí od roku 1957 a je dána ústavou. Nutnost služby se odvíjí od korejské války, která probíhala v letech 1950-1953. Mezi Severní a Jižní Koreou ale nebyla podepsána mírová smlouva, pouze příměří. Země jsou tedy technicky stále ve válce.


Kvůli sousední jaderné velmoci jsou vojenský výcvik a relativně široká aktivní záloha nezbytné.



Kontroverze


Povinná vojenská služba zůstává ve společnosti kontroverzním tématem.


Debatovalo se o kvalitě podmínek výcviku. V průběhu posledních let se naštěstí mnoho věcí změnilo k lepšímu. Ať už podmínky ve smyslu jídla a ubytování, tak také plat a délka služby.


Problematickým se ukázalo i udělování výjimek z náboru. Kde by měla být hranice? To je otázka, na kterou vláda hledá odpověď. Výjimky zahrnují sportovce či klasické hudebníky, populárních hudebníků se ale zatím netýká, bez ohledu na jejich přínos zemi.


Téma se stalo řešeným ve spojení se skupinou BTS. I přes dlouhé diskuze členům výjimka udělena nebyla. Debata poukazovala na přínos umělců, ale na druhou stranu i na diskriminaci – služba by podle některých měla platit pro všechny stejně, a to bez výjimky.


Na výsledek těchto dohadů si ale budeme muset ještě nějakou dobu počkat.




Zdroje: Military Manpower Administration, The Washington Post, DKDKTV

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page