top of page
  • knoppadam

Pojďme si připomenout ty nejvýraznější K-POP skladby roku 2023




GOT the beat je sedmičlenná dívčí superskupina pod SM Entertainment. Debutovali 3. ledna 2022 s digitálním singlem Step Back. Jsou první seskupení v rámci projektu SM Girls On Top. 1. ledna nám představily svůj druhý singl Stamp On It.




NewJeans je 5členná dívčí skupina pod ADOR a HYBE Labels. Členkami jsou Minji, Hanni, Danielle, Haerin a Hyein. Svůj debutový singl Attention vydaly 22. července 2022.

Nemuseli jsme dlouho čekat a hned 2. ledna vyšel singl, který se stal fenoménem po celém světě. OMG, určitě zde není nikdo, kdo by tenhle singl nezaznamenal.




MONSTA X je šestičlenná chlapecká skupina pod Starship Entertainment. Vznikli prostřednictvím survival show NO.MERCY a původně v sedmi debutovali 14. května 2015 mini albem Trespass. 9. ledna vypustili do světa videoklip Beautiful Liar.




Taeyang (v Japonsku také známý jako SOL) je jihokorejský zpěvák pod The Black Label. Je členem chlapecké skupiny BIGBANG. 10. ledna vypustil do světa singl s názvem VIBE, na kterém se objevil také Jimin z BTS, a stal se dalším singlem, jenž otřásl celým světem.




TWICE je devítičlenná dívčí skupina pod JYP Entertainment. Vznikly prostřednictvím reality show SIXTEEN a debutovaly 20. října 2015 s minialbem The Story Begins. 20. ledna se vrátily s dalším combackem, a to se singlem MOONLIGHT SUNRISE.




STAYC je šestičlenná dívčí skupina pod High Up Entertainment. Debutovaly 12. listopadu 2020 svým prvním singlovým albem Star To A Young Culture. 12. února nahrály videoklip Teddy Bear, který se další měsíce hrál naprosto všude.




FIFTY FIFTY je dívčí skupina pod společností ATTRAKT. Původně jako 4 debutovaly 18. listopadu 2022 se svým prvním EP The Fifty. 23. února vyšel singl s názvem Cupid. Ten ovládl celý svět a slyšeli ho i lidé, kteří do té doby o k-popu nikdy neslyšeli.




J-Hope je jihokorejský rapper, zpěvák, skladatel a producent pod BigHit Music. Je také členem chlapecké skupiny BTS.

Svůj první mixtape Hope World vydal 2. března 2018. Oficiální sólový debut pak absolvoval s prvním plnohodnotným albem Jack In The Box 15. července 2022.

4. března vydal svůj sólový singl on the street, kde se objevil J. Cole, což způsobilo, že se singl dostal i mimo korejskou komunitu.




KAI je jihokorejský zpěvák, rapper a herec pod SM Entertainment. Je členem chlapecké skupiny EXO, její podjednotky EXO-K a superskupiny SuperM.

Sólově debutoval 30. listopadu 2020 eponymním minialbem.

9. března vypustil svůj sólo track, který znovu ovládl celý svět a nese název ROVER.




Jimin je jihokorejský zpěvák, skladatel a producent pod BigHit Music. Je členem chlapecké skupiny BTS. Sólově debutoval minialbem Face 24. března 2023.

9. března ve stejný den dokázal Jimin něco jako KAI, akorát se singlem Set Me Free.




10. března se znovu ozvaly členky TWICE a vypustily videoklip SET ME FREE. Chvíli po té rovnou úspěšné minialbum READY TO BE.




Aespa je čtyřčlenná dívčí skupina pod SM Entertainment. Debutovaly 17. listopadu 2020 s digitálním singlem Black Mamba.

Jejich název je kombinací æ, což znamená Avatar X Experience a aspect, což znamená oboustranný. Společně to znamená, že byste byli schopni zažít nový svět prostřednictvím svého avatara. 31. března vyšly soundtracky k filmu Tetris na kterém se objevila i skupina aespa se singlem Hold On Tight, který se stal extrémně populárním a aespa tak nabrala tisíce nových posluchačů ze zahraničí.




3. dubna se nám opět připomněla skupina NewJeans s nečekaně velkou spoluprací s Coca-Colou, která je už teď legendární, singlem Zero.




IVE je šestičlenná dívčí skupina pod Starship Entertainment. Debutovaly 1. prosince 2021 singlovým albem Eleven. 7. dubna se IVE ozvaly po velmi úspěšném singlu AFTER LIKE s neméně úspěšným singlem I AM.




Suga (také známý jako Agust D, když vydává sólo) je jihokorejský rapper-skladatel, producent a hudebník pod BigHit Music. Je hlavním rapperem chlapecké skupiny BTS.

21. dubna přišel se svým sólovým počinem Haegeum.




25. dubna se nám ukázal znovu Taeyang se singlem z alba Down to Earth, Shoong!, na kterém se objevila Lisa z BLACKPINK. Singl ihned vzrostl na popularitě, která trvá do teď.




LE SSERAFIM je pětičlenná dívčí skupina pod Source Music. Původně jako šest debutovali 2. května 2022 svým prvním minialbem Fearless. 3. května se po roční pauze opět ozvaly LE SSERAFIM se svým velmi úspěšným singlem UNFORGIVEN, který vyšel na stejnojmenném albu.




3. května na sebe dlouho nenechaly čekat děvčata z aespy a vypustily singl Welcome To MY World (Feat. nævis). Singl nás navnadil na připravované minialbum My World.




Aespa byla tenhle rok velmi aktivní a hned 8. května vyšel videoklip k singlu Spicy a následně vyšly videoklipy ke všem písním z minialba My World.




Stray Kids je osmičlenná chlapecká skupina pod JYP Entertainment. Vznikli prostřednictvím stejnojmenné soutěžní reality show. Původně jako devítka debutovali 25. března 2018 s minialbem I Am Not. 1. června se Stray Kids vrátili na scénu se singlem S-Class z alba 5-STAR.




7. července příchází pobláznit celý svět NewJeans se eponymním singlem a zároveň s ním vydávají i další píseň Super Shy.





ITZY je pětičlenná dívčí skupina pod JYP Entertainment. Debutovaly 12. února 2019 digitálním singlem IT'z Different. 31. července měly ITZY comeback se svým singlem Cake.




XG je sedmičlenná dívčí skupina pod XGALX. Debutovaly 18. srpna 2022 singlovým albem Tippy Toes. 4. srpna se opět XG navrátily se singlem TGIF. XG jak s tímhle singlem, tak svým konceptem velmi vybočují a rozbíjí k-pop stereotypy.




Jeon Somi, také známá jednoduše jako Somi, je jihokorejsko-kanadsko-nizozemská zpěvačka a skladatelka pod The Black Label. Je bývalou členkou projektových dívčích skupin I.O.I, Unnies, Girls Next Door a bývalou pre-debutovou členkou ITZY. 7. srpna o sobě Jeon Somi dala vědět singlem Fast Forward, který se stal megahitem po celém světě a stal se jedním z nejoblíbenějších singlů tohoto roku.




Jihyo je jihokorejská zpěvačka pod JYP Entertainment. Je vedoucí a hlavní zpěvačkou dívčí skupiny TWICE. 18. srpna přišla Jihyo se svým velmi dlouho očekávaným sólovým projektem a singlem Killin' Me Good.




BLACKPINK je čtyřčlenná dívčí skupina založená společností YG Entertainment. Debutovaly 8. srpna 2016 se svým digitálním singlovým albem Square One. 23. srpna se členky BLACKPINK vrátily se svým singlem The Girls, který je zároven soundtrackem jejich první mobilní hry Blackpink The Game.




Jung Kook je jihokorejský zpěvák, skladatel, rapper a producent pod BigHit Music. Je hlavním zpěvákem chlapecké skupiny BTS. S BTS nekončíme, 29. září se vrátil i Jung Kook se svým sólo singlem 3D, na němž se podílel i Jack Harlow.




4. října se opět předvedly NewJeans, kterým se ozvala společnost Riot Games, aby společně nahráli hymnu pro mistrovství světa v League of Legends 2023, a tak vznikl singl GODS.




Jennie je jihokorejská zpěvačka, textařka, rapperka, modelka, návrhářka a herečka pod její vlastní společností ODD ATELIER. Je také členkou dívčí skupiny BLACKPINK. 6. října přišel její velmi dlouho očekávaný sólový singl s názvem You and Me.




13. října měly comeback také IVE s trackem Baddie, který je ještě momentálně teď v lednu 2024 aktuální.




27. října máme na scéně další herní spolupráci, a to děvčat z LE SSERAFIM a videohrou Overwatch 2. Tato spolupráce nám představila singl Perfect Night.




Tento list nám zakončuje 10. listopadu, kdy skupina aespa přichází s albem Drama a vydáním stejnojmenného singlu, který znovu ovládá první příčky na hudebních žebříčcích.




Zdroj. Youtube

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page