top of page
  • Obrázek autoraÁja

Ostrov Jeju

Slyšeli jste někdy o ostrově Jeju? Je tento ostrov na jihu Jižní Koreje něčím zajímavý? To se dozvíte v dnešním článku.


Vsadím se, že většina z vás už o ostrově jménem Jeju slyšela. Ostrov je také velmi populární mezi Korejci a Japonci. Rádi na ostrov cestují, aby si alespoň trochu odpočinuli od rušného Soulu, nebo se jenom chtějí pokochat krásnou přírodou, kterou ostrov Jeju přináší.


Ostrovu Jeju si přezdívá "ostrov bohů" nebo "Jihokorejská Havaj". Havaj kvůli své přírodě a také svému lávovému původu, který má společný s Havajskými ostrovy. Ostrov Jeju se nachází 85 kilometrů od jižního pobřeží Korejského polostrova a neunikne vám ani jeho výjimečnost v kultuře, tradicích, historii, šatech a jazyku.


Věděli jste, že tento největší Jihokorejský ostrov patří na seznam 7 divů světa?

Stalo se tak 11. listopadu 2011. Ostrov musí být tedy opravdu vyjímečný. Turistickým lákadlem jsou písečné pláže – jedna z nejkrásnějších je pláž Čungmun, kterou rozhodně musíte prohlédnout, pokud se rozhodnete ostrov Jeju navštívit. Na ostrově můžete najít dokonce i lávové jeskyně a botanické zahrady.



Pokud milujete čaj, uvítáte muzeum o čajích ve vesnici jménem Folk Village. V tomto muzeu se dozvíte více o dlouholeté tradici pití čaje v Jižní Koreji. Muzeum se jmenuje Osulloc Tae Museum.


Slyšeli jste někdy o starých ženách, které si říkají henjo (haenyjo)? Na ostrově Jeju se opravdu tyto ženy objevují, když tedy zrovna nejsou v moři, kde se potápejí pro mušle, plže, raky a langusty. Bohužel už jich není tolik, ale tradice stále přetrvává.

Poté, co byl ostrov zapsán do seznamu 7 divů světa, se jeho obyvatelům změnil život. A to kvůli turistickému ruchu. O ostrov začaly mít zajém cestovní kanceláře, které na něj začaly prodávat výhodné letenky. Odhaduje se, že v prvním roce od zapsání na seznam se počet turistů zvýšil o 70 %. A to nejen Korejských nebo Japonských; na ostrov zamířili i Evropané a Američané, kteří byli mile překvapeni, co vše nabízí. Hlavním městem ostrova je stejnojmenné město Jeju. Od roku 2007 je na seznamu světového dědictví UNESCO. Známým symbolem ostrova jsou postavičky tzv. harubangů, ochranářských skřítků vysochaných z lávy.

Dominantou ostrova je pak sopka Hallasan, která je zároveň se svými 1950 metry nad mořem i nejvyšším bodem celé Jižní Koreje. Cesta na horu Hallasan je určitě zážitek, který musíte prožít. Sice se trochu zapotíte, ale ten pohled z hory na ohromný kráter pokrytý zelení s jezírkem stojí za to. Kromě toho je v okolí hlavního vulkánu ještě dalších 360 menších postranních kráterů, do kterých se dokonce můžete jít podívat.



Kromě výletu na horu Hallasan se můžete jít podívat i na zdejší vodopády. Mezi ty nejznámější patří Čondžion.



Jestli chcete objevit i další krásy ostrova můžete si zapůjčit auto a vydat se poznávat ostrov Jeju sami!


Jestli máte rádi skupinu BTS, tak mám pro Vás dokonce i kavárnu, kterou musíte navštívit pokud se na ostrově objevíte. Proč by vás mohla zajímat? Protože tato kavárna patří Yoongiho bratru. Kavárna se jmenuje Gongbech a nabízí velký výběr pochutinek nejen z matchy, která je na ostrově Jeju proslulá. Kavárna je velmi prostorná a její interiér je něco neobvyklého. Fotek na instragram budete mít víc než dost, to vám zaručujeme.




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page