top of page
  • Obrázek autoraMonnica

Oblíbené korejské dezerty

Korejská kuchyně se vyvíjela po staletí od interakce s přírodou, až po různé kulturní trendy.

V dnešním článku se podíváme na oblíbené dezerty, které jsou spojovány s tradicemi, ale také na ty novější.


TTEOK

První místo si zaslouží určitě tteok - rýžový koláček. Můžete ho znát například v podobě tteokboki. Tteok je ale souhrnným názvem pro všechny typy těchto rýžových koláčků.

Pojďme se podívat na ty sladké!

Tteok není pouze dezertem či sezónní pochoutkou, ale i jídlem různých barev a vůní. Mezi běžné ingredience, které se používají k dochucení, patří například červené fazole, fazole mungo, sója, dýně, kaštan, jujube, sušené ovoce, sezamová semínka nebo med.

Samotný tteok se poté vyrábí z rozemleté rýžové mouky, tteoky mohou mít taky různou úpravu, ať už na páře, nebo může být smažený, bez tepelné úpravy atd.







YAKGWA

Jméno vám možná nic neříká, pokud se ale podíváte na obrázek, řeknete si, že jste tento dezert už někde viděli. V doslovném překladu znamená „yak“ (medicína, léky) a „gwa“ (občerstvení), odkazuje tedy na pokrm, který je léčivý. Yakgwa jsou složeny převážně z medu a oleje. Právě tyto dvě suroviny se v minulosti používaly jako lék. Proto jsou yakgwa považovány za nezbytný pokrm během svátků a obřadů.


HOTTEOK

Hotteok můžete především znát jako pouliční dobrotu. Když přijde zima, rozhodně po něm nemusíte pátrat dlouho, nabízí ho totiž nejen nepřeberné množství pouličních stánkařů, ale také kavárny.

V dnešní době si můžete vychutnat rozmanité chutě hotteoku například i se zmrzlinou, nebo dokonce sýrem. Velmi oblíbený je však se skořicí a různými druhy ořechů. Fantazii se ale meze nekladou.


HWAJEON

Hwajeon je unikátní korejský rýžový dezert ve tvaru placky s jedlými květy. Vyrábí se z rýžové mouky a je smažen na pánvi. Tradičně se připravuje na jaře buď s korejskými azalkami, květy hrušek nebo divokými chryzantémami. Přepokládá se, že hwajeon má původ v dynastii Goryeo, kde byl konzumován na pikniku zvaném Hwajeon Nori.


DASIK

Korejské čajové sušenky, nebo-li „dasik“, pocházejí již ze 17. století, kdy se tato dobrota připravovala na Lunární nový rok. Při přípravě dasiku je důležitý tvar i barva, protože často vyjadřijí specifický kulturní význam. Mezi typické ingredience patří například rýžová mouka, černý sezam, kaštany či sójové boby. Zhotoví se poté v tzv. daksipan, ve kterém je vyrytý design, který často symbolizoval jméno rodiny.










zdroje: chefspencil, alchetron, kimchimari, thebakeanista




0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page