top of page
  • bergerova106

Nejstarší korejská kosmetika!


Historie kosmetických produktů je v Koreji stejně stará, jako samotná korejská historie.

Záznamy o používání kosmetiky v Koreji pocházejí už z období Tří království a používání make-upu vzkvétalo nejvíce během království Korjo.


Zde můžete vidět kosmetické boxy právě z období Korjo.

Kosmetika byla vyrobena z pleťových vod extrahovaných z rostlin, například ze stonků tykve, mleté fazole mungo, které obsahují látky užitečné při čištění pleti.


Jako vlasový olej se používaly ricinové oleje a oleje z kamélie, neboť měly velmi příjemnou vůni a nebyly lepkavé. Pro zvlhčení a dodání lesku pleti se používaly nejrůznější oleje. Meruňkové a broskvové oleje byly používány k odstranění pih a skvrn.


Podle Gyuhap Chongseo, což je starověká ženská encyklopedie, bylo obočí ústředním rysem ženské tváře. Práce popisuje deset oblíbených tvarů obočí. Nejoblíbenější byly tvary půlměsíce nebo vrbového listu. Rostlinný popel byl základní surovinou používanou pro inkoust, kterým si ženy kreslily obočí do různých tvarů. Mletá rýže a proso zvané „mibun“ (미분) nebo „baekbun“ (백분) sloužily jako suroviny pro tento prášek. Mibun byl smíchán s vodou nebo olejem, aby lépe držel na obličeji. Inkoust na obočí se také vyráběl ze sazí v indigové, černé, modré nebo tmavě hnědé barvě.


Tradiční kosmetika vyrobená z rostlin a obilovin měla unikátní vůni, takže ženy do ní dodávaly aroma. Parfém (향수) byl většinou vyroben ze sušených pupenů hřebíčku a fungoval jako deodorant s lékařskými účinky. Používal se při koupání, protože se věřilo, že snižuje stres a duševní únavu.


Yeonji je korejský název rouge, který se používal k barvení rtů a tváří. Mohl být vyroben ze světlice barvířské.



Po smlouvě Kanghwa v roce 1876 se korejské přístavy otevřely zahraničnímu obchodu a západní styly začaly ovlivňovat zemi. Nové styly make-upu a produktů se staly populární, stimulovaly korejskou kosmetickou kulturu a umožňovaly masovou výrobu a spotřebu. Bakgabun byl první sériově vyráběný kosmetický produkt v Koreji. Byl to první korejský pudr na obličej a byl bestsellerem v letech 1916 až 1930. Kvůli obsahu olova však poté prodeje rychle klesly a podobné produkty byly rychle uvedeny na trh, aby tento tento konkrétní zastoupily.


Koncem 19. století se korejská kosmetika vyráběla ve velkém a později se prosadila i na zahraničním trhu. Svému rozšíření korejská kosmetika vděčí hallyu (korejské vlně). Země stala uznávanou jedničkou na scéně krásy a získala bezpočet konzumentů.


Například i uznávaná korejská značka The History of Whoo má své kořeny v tradičních lécích, které milovaly starověké císařovny východní Asie s porcelánovou pletí. Díky moderní vědě byly tyto tajné formulace zdokonaleny, aby pomohly dosáhnout sebeobnovující pokožky.



Zdroje:mimifroufrou,korean-arts,ubitto,wikipedia


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page