top of page
  • evikudrnova

Korejský filmový průmysl

V minulosti jako nástroj japonské propagandy, dnes už vysoce postavený průmysl na světové úrovni. Průmysl vyobrazující nereálné, ale zato snové scény, které by chtěl snad každý žít. To je korejský filmový průmysl. Pojďme se však podívat na jeho minulost a zjistit co bylo před jeho vzestupem.


Film 200 Pounds Beauty

1) Film do doby okupace

Do doby japonské okupace byla Korea poměrně izolovanou zemí, proto byl tento průmysl spíše v pozadí. Prudkou změnu zaznamenal až s postoupným otevřením hranic světu, kdy se na Korejský poloostrov začali sjíždět zahraniční investoři. Tito investoři používali film hlavně k propagaci svých produktů, a když jste například přišli s prázdnou krabičkou s logem dané cigaretové firmy, získali jste vstup zdarma.


2) Film v době okupace

S obdobím okupace se film přeměnil z reklamní formy na formu zábavnou a lidé začali chodit do nově vystavených kin. Problém byl však ten, že promítané filmy byly většinou japonské či ze zahraničí, a ty korejské byly v tuto dobu spíše v ústraní. Dalším důvodem nedostatku korejských filmů v kinech bylo samotná situace, ve které se poloostrov nacházel. Vysoká přítomnost japonské propagandy a nenávist ke korejské kultuře ze strany Japonců zapříčinila to, že filmy korejské produkce nebyly vůbec financovány.


Arirang aneb korejské světlo v období temna

Snímek natočen v roce 1926, nesoucí jméno korejské lidové písně, to je Arirang. Tento film byl jakousi kritikou japonského režimu v Koreji a v této době poukazoval na těžký život Korejců skrze napínavý příběh. V hlavní dějové lince sledujeme osud mladíka, který šel protestovat za nezávislost země a byl zadržen a mučen japonskou policií. Po mučení se mladík zblázní a dále pak sledujeme osud jeho sestry na vesnici, která je znásilněna kolaborantem a po jeho zavraždění je odvezena do vězení. Údajně na Korejce film tak zapůsobil, že si již dříve zmiňovanou lidovou píseň zpívali s hlavním hrdinou.


Film Arirang

3) Filmový vzestup

Rok 1999 byl pro průmysl průlomovým rokem a nastartoval, to co známe dnes. V tomto roce se rapidně zvýšila sledovanost korejských filmů oproti filmům se západu. Jako první z těchto úspěšných filmů byl snímek Suri, po jehož premiéře začaly firmy do filmového průmyslu více investovat a tím se zahájila expanze do okolních států. Tato expanze je známá pod pojmem vlna "hallyu", a spolu s filmy a seriály sem patří například i hudba a jiné celky popkultury.



Zdroje:

Made in Korea

Wikipedie












0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page