top of page
  • evikudrnova

Korejské magické rituály

Všichni určitě známe televizní vědmy, co u sebe mají karty a předpovídají vám lásku, peníze nebo ideálně oboje. Věřte však, že ani Korejcům není tato situace cizí a vlastně je poměrně velkou součástí jejich dějin a kultury.

Spoiler Alert: Korejci nemají svou verzi Jolandy, ale za to mají skákající dámy s cinkátky v ruce.



Historické tradiční rituály

V dřívějších dobách izolované Koreji byli rituály poměrně běžnou součástí života Korejce. Služby šamanů využívali jak prostí lidé, tak i králové. Služby šamanů byli totiž často jediným východiskem, jak situaci řešit (např. v době neúrody, v době sucha atd.). Postavení šamana bylo tedy prestižní a velmi důležité. Někteří se dokonce domnívají, že korejští králové měli ve své linii šamanské předky, což určitě přidává na tehdejší důležitosti šamanů.


Rituál Kut (Gut) aneb skákání, cinkání a zpívání

Tento rituál je velmi typický a patří k těm starším. Šamanky či šamani se skrze něj snaží u duchů za něco přimluvit a/nebo se s nimi snaží navázat kontakt. Vše dělají pomocí skákajícího tance za doprovodu hudby, která má přinést šamanku do stavu tranzu a tím pádem umožnit duchovi se vyjádřit skrze tělo šamanky. Dalším bodem kromě hudby a tance je samotná barevná pestrost rituálu. Korejci totiž věří, že každá barva je spjata s určitým duchem. Bílá barva symbolizuje ducha nebes, červená ducha hor, modrá nebeské strážce, žlutá předky a zelená jiné duchy.


Novodobá korejská „magie

Dnešní novodobá Korea oproti té dávné už tolik nevěří v mocné síly šamanů. Jejich rituály mají dnes spíše zábavnou funkci a lidé k nim přichází pouze ze zvědavosti. K úpadku šamanismu v Koreji hodně přispěla doba války, kdy byl provoz rituálů přísně zakázán. A pro zajímavost, v sousední KLDR přísný zákaz stále platí. Mnoho šamanů pochází právě z KLDR. Dalším důvodem úpadku jsou časté podvody spojované s pořádáním rituálů a v samotné pravosti sil šamana.


Předpovídání budoucnosti (Fortune Telling)

Předpovídání budoucnosti je cizincům známější spíše než rituál Gut. Možná i proto, že se objevuje v médiích a na sociálních sítích jako rituál nejčastěji. V Koreji se běžně provádí rituál tak, že si zaplatíte sezení s vědmou (cca: 250-900 Kč). A tak, jako doktoři mají své specializace, tak vědmy mají ty své. Mezi nejzákladnější patří čtení z dlaně nebo obličeje, používání karet a saju.

Saju (사주), v překladu čtyři pilíře, je rituál používající vaše údaje o narození. Vědmy se vás tedy zeptají na vaše datum, tedy měsíc, den a čas narození a skrze to určují váš příští úspěch či neúspěch v práci, ve vztahu a taky vaše zdraví. Tato metoda je dost podobná našim horoskopům.




Zdroje:

Made in Korea II

Korean travel post

uBitto

One more trip



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page