top of page
  • Obrázek autoraÁja

Korea a odpad?

Zajímalo by vás, jak to je s tříděním a celkově s odpadem v Jižní Koreji?

V dnešním článku se na to podíváme více zblízka.


ÚVOD


Věděli jste, že Korea je nejlepší země v recyklování na světě? Je to kvůli jejich vymyšlenému třídicímu systému.

V roce 2018 se Korejci museli více zamyslet nad sebou a jejich tříděním odpadu. V tomto roce totiž Čína omezila přívoz tříděného odpadu (hlavně plastů) do své země. Již dříve se Korea zajímala o třídění odpadu, ale po tomto prohlášení se o třídění odpadu začala zajímat ještě více než, kdy jindy.


TŘÍDĚNÍ JAKO TAKOVÉ

Třídění Korejci berou celkem dost vážně. Stavějí si na tom, aby všichni dodržovali nastavená pravidla. Dokonce, když se nějaké to pravidlo třídění poruší, dotyčný se nevyhne nějaké té pokutě (celkem dost velké).


TŘÍDÍCÍ SYSTÉM

Je systém, kdy je třeba odpad rozdělit do čtyř částí: skládkový odpad, organický odpad, recyklovatelný odpad a velké odpady. Znovu recyklovatelný odpad, jako je papír, plasty a sklo, by měli být separovány zvlášť. Korejci si musejí i kupovat zvláštní pytle např. na plasty, kov, papír atd. A za ten svůj vyprodukovaný odpad si platí.


PLASTY

Jak je to s plasty? Plasty se v Koreji třídí do různých kategorií např. PET láhve se dávají zvlášť. Po roce 2018 si Korea s tříděním plastu vede mnohem lépe. Dokonce se plánuje úplnou redukci plastových tašek v obchodech. Používání plastových kelímků v kavárnách se stalo nezákonným v srpnu 2018, kdy se výdej těchto plastových nádob omezil jenom na take-out.


ZBYTKY JÍDLA

Jedním z největších zdrojů potravinového odpadu jsou přílohy známé jako banchan (반찬). Vláda se tedy pokusila vymyslet několik způsobů, jak snížit plýtvá těmito potravinami, k tomu napomohli hlavně technologie.

Příkladem jsou například inteligentní koše, které dokáží měřit váhu potravin prostřednictvím radiofrekvenční identifikace (RFID). Podle naměřené váhy jsou občané účtováni prostřednictvím svých identifikačních karet. 6 000 z těchto chytrých košů je umístěno v Soulu.


E-WASTE

Recykluje se i elektronika v Jižní Koreji? Samozřejmě, že ano. I když je elektronika těžká třídit v Jižní Koreji najdete i popelnice na tento druh odpadu. Problém v třídění je totiž v tom, že každá elektronika je sestavená z něčeho úplně odlišného a rozebrat každou elektroniku zabere i nějaký ten čas.

V Jižní Koreji se dokonce i nachází firma, která recykluje baterie z chytrých telefonů.



TURISTÉ A TŘÍDĚNÍ? JAK TO JE?


Budete muset třídit, když dorazíte na návštěvu do Jižní Koreje? Pravděpodobně, ano. Když budete ubytovaní v hotelu, tak ten by vám měl poskytnout koše na tříděný odpad, ale za správnost vytříděných položek si zodpovídá každý hotel sám. A jak je to s koši na ulicích? No, budeme upřímní, na ulicích v Jižní Koreji se moc košů nenachází, často se tedy dostanete do situace, kdy si budete muset svůj kelímek nebo tašku vzít s sebou na hotel a tam ho vyhodit do koše. Co když budete chtít vyhodit nějaké to jídlo? Nezoufejte, v obchodech často bývají i koše na jídlo.


Pokud vás tato tématika zajímá, doporučuji se podívat na tento dokument:








0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page