top of page
  • knoppadam

K-dramata kterým by jste měli dát šanci


K-dramata jsou televizní seriály produkované v Jižní Koreji. Termín "K-drama" je zkratkou pro "Korean drama" a odkazuje na dramatické televizní seriály, které jsou populární nejen v Jižní Koreji, ale také v mnoha dalších zemích, zejména mezi diváky, kteří mají zájem o jihokorejskou kulturu a zábavu.


K-dramata jsou známá svou rozmanitostí žánrů a kvalitními produkčními hodnotami. Mohou zahrnovat romantické příběhy, historické dramata, komedie, thrillerové seriály a mnoho dalších. K-dramata jsou také často známa pro své poutavé příběhy a komplexní postavy. Tradičně mají omezený počet epizod (obvykle mezi 16 a 20 epizodami), což je odlišuje od dlouhých západních seriálů.


K-dramata jsou často významnou součástí jihokorejského kulturního exportu a přispívají k popularitě jihokorejského zábavního průmyslu po celém světě. Mnoho K-dramat získalo mezinárodní uznání a má velkou fanouškovskou základnu po celém světě. Kromě toho jsou herci a herečky, kteří se objevují v K-dramatech, často velmi populární a mají globální stoupající hvězdnou kariéru.


Tady je výběr zajímavých k-dramat, které stojí za to se na ně podívat.




Black Knight (2023)

Český název: Rytíř v černém

Epizody: 6

Platforma: Netflix

Odehrává se v roce 2071, kdy svět zdecimovalo toxické znečištění ovzduší. Přežilo jen asi 1 procento populace a nyní existuje přísná společenská třída. Lidé zřídka opouštějí své domovy, a když tak učiní, nosí plynové masky kvůli znečištěnému ovzduší. Občané se pro své potřeby velmi spoléhají na službu doručování balíků. Doručovací řidiči, známí jako rytíři, doručují balíčky a také je chrání před zloději.


Rytíř 5-8 (Kim Woo-Bin) je legendární rytíř. Je také velmi zručný ve fyzickém boji. Náhodou potká chlapce Yoon Sa-Wol (Kang You-Seok), který je uprchlíkem. Yoon Sa-Wol sní o tom, že se stane rytířem a obdivuje rytíře 5-8. Seol-Ah (Esom) je důstojníkem ve velitelství obranné zpravodajské služby. Zachránila Yoon Sa-Wolovi život a stará se o něj, jako by byl součástí její rodiny. Rytíř 5-8 pomáhá Yoon Sa-Wolovi stát se rytířem.




Doona! (2023)

Český název: Doona!

Epizody: 9

Platforma: Netflix

Doo Na (Bae Suzy), členka dívčí k-popové skupiny Dream Sweet, jednoho dne skupinu náhle opustila kvůli svým zdravotním problémům a nakonec bydlí ve stejném sdíleném domě jako vysokoškolák Won Jun (Yang Se Jong). Doo Na si ho spletla s tím, že je jejím fanouškem ale Won Jun neví, kdo to je. Začnou být na sebe zvědaví a sblíží se spolu. Díky tomu se vše zaplete do jednoho šťastného,romantického i smutného příběhu.




Tomorrow (2022)

Český název: Zítra je taky den

Epizody: 16

Platforma: Netflix

Choi Jun-Woong (Ro Woon) hledá práci, ale je to pro něj velmi těžké. Jedné noci se náhodou setká s ponurými ženci Koo Ryeon (Kim Hee-Seon) a Im Ryoog-Gu. Dva pochmurní ženci patří k týmu krizového managementu. Koo Ryeon je vůdce a Lim Ryung-Gu je členem. Jejich cílem je zachránit sebevražedné lidi. Choi Jun-Woong se brzy stane novým členem týmu krizového managementu.



Snowdrop (2021-2022)

Český název: Sněženka

Epizody: 16

Platforma: Disney+

Snowdrop se dehrává se v roce 1987, kdy v Jižní Koreji vládla diktátorská vláda. V roce 1987 pronikne zkrvavený Lim Soo-ho (Jung Hae-In) do koleje Ženské univerzity v Soulu. Studentka Eun Yeong-ro (Kim Jisoo), která se do něj zamilovala při rande na slepo mu ošetřuje rány, zatímco kolej je intenzivně sledována. Soo-hoova tajemství jsou postupně odhalována a on čelí konfliktu mezi tím, co cítí k Yeong-ro, a zodpovědností ke svým kamarádům a svému sourozenci, který na něj čeká v rodné zemi. Jejich osudy se velicepropletou a vznikne z toho skvělé romantické drama.



Sweet Home (2020)

Český název: Sladký domove

Epizody: 10

Platforma: Netflix

Cha Hyun-Su (Song Kang) je studentem střední školy. Je to samotář a zřídka opouští svůj pokoj. Odmítá mluvit s otcem, matkou a mladší sestrou. Jednoho dne mu celá rodina kromě něj zemře při autonehodě. Cha Hyun-Su zůstal úplně sám. Stěhuje se do malého bytu. V této době dochází po celém světě k záhadnému fenoménu, kdy se lidé mění v monstra. Obyvatelé činžovního domu Cha Hyun-Su, včetně Pyeon Sang-Wook (Lee Jin-Uk), bojují proti těmto monstrům a snaží se přežít. Navíc nás už 1. prosince 2023 čeká očekávaná 2. série.



Bloodhounds (2023)

Český název: Čmuchalové

Epizody: 8

Platforma: Netflix

Kim Gun-Woo (Woo Do-Hwan) je nadějný boxer ale jeho matka je velmi zadlužená u Kim Myeong-Gil (Park Sung-Woong), který je mocný a nechvalně známý v byznysu s půjčováním peněz. Aby splatil dluh své matky, Kim Gun-Woo končí s boxem a začíná pracovat pro prezidenta Choi (Heo Jun-Ho).


Prezident Choi byl kdysi legendární postavou v půjčování peněz, ale náhle zmizel. Jednoho dne se znovu objevil a začal půjčovat peníze bez úroků lidem v nesnázích. Nechává Kim Gun-Woo pracovat za sebe. Nakonec se spojí se dvěma kolegy aby se postavili Kim Myeong-Gilovi, který okrádá už tak chudé lidi společně.


All of Us Are Dead (2022)

Český název: All of Us Are Dead

Epizody: 12

Platforma: Netflix

Na střední škole Hyosan došlo k propuknutí viru. Nakažení se rychle promění v požírající zombie. Studenti střední školy nyní musí bojovat o život, zatímco hledají cestu ven. Nam On-Jo (Park Ji-Hu) a Lee Cheong-San (Yoon Chan-Young) jsou přátelé už od dětství. Jsou to dva studenti uvěznění ve třídě a obklopení masami požírajícími zombie. Mezitím korejská armáda pracuje na izolaci ohniska a ochraně země před ještě větším propuknutím nákazy.



Kingdom (2019)

Český název: Království zombie

Epizody: 1. série - 6, 2.série - 6 a jeden spinoff film

Platforma: Netflix

Uplynulo 10 dní od chvíle, kdy se král zhroutil kvůli své nemoci. Královna Jo (Kim Hye-Jun) a její otec hlavní státní rada Jo Hak-Joo (Ryoo Seung-Ryong) zakázali komukoli vidět krále. Dokonce i jeho vlastní syn korunní princ Lee Chang (Ju Ji-Hoon) to má přísně zakázáno. Mezitím Jo Hak-Joo vládne železnou pěstí a šíří se zvěsti, že král je mrtvý.


Korunní princ Lee Chang cítí něco zlověstného a vplíží se do královského paláce. Za dveřmi vidí stínovou příšeru a cítí její odporný zápach nakonec jej najdou a vyveden z paláce. Jeho strážný Moo-Young (Kim Sang-Ho) ukradne lékařský deník pro krále. Deník je téměř prázdný, ale uvádí jméno lékaře Lee Seung-Hui (Kwon Bum-Taek). Aby zjistili, co se stalo králi, vydají se korunní princ Lee Chang a Moo-Young na kliniku Jiyulheon v dalekém Dongnae za lékařem. Když dorazí, zjistí, že klinika je v troskách a pod budovou jsou nalezena mrtvá těla. Korunní princ Lee Chang a Moo-Young později zjistí, že jedinou osobou, která přežila kliniku, je členka lékařského personálu Seo-Bi ​​(Bae Doo-Na). Když konečně najdou Seo-Bi, řekne jim, že mrtví, které viděli na klinice, nejsou mrtví a že brzy vstanou, aby všechny zabili.

K seriálu po druhé sérii navazuje také spin-off film Království zombie: Ashin ze Severu.




Zdroj: Netflix,Youtube

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page