top of page
  • halkover

Jak chutná korejsko-čínská kuchyně?

Korejsko-čínská kuchyně, také známá jako sinokorejská, vznikla z tradiční čínské kuchyně v pozdním 19. a na počátku 20. století, kdy se v Koreji usadila řada čínských příchozích.


S postupem času začali přistěhovalci do svých pokrmů přidávat lokální suroviny. Tak se jim podařilo vytvořit zcela nové chutě, které se pak zformovaly do celé nové kuchyně.


Odlišnosti od tradiční čínské kuchyně


Přestože toho mají tradiční čínská a sinokorejská kuchyně mnoho společného, v některých aspektech se výrazně liší:


Ingredience – jak jsme již zmínili, vznik sinokorejské kuchyně souvisí s využíváním korejských surovin, mohou to být například batáty (sladké brambory), gochujang (korejská čili pasta) nebo doenjang (sójová pasta).


Chutě – sinokorejská jídla jsou obecně výraznější, jsou především pálivější a také více slaná, tradiční čínská kuchyně je oproti nim jemnější.


Způsoby přípravy – smažené jídlo je velmi populární ve velké části světa, v Koreji tomu není jinak. Smažení na pánvi, nebo tzv. deep-frying (ve velkém množství oleje) proto částečně nahradily některé původní způsoby, jako je dušení či opékání na rožni.


Prezentace – servírování jídla je pro Koreu velmi charakteristické, jídlo se podává na společných miskách se spoustou vedlejších příloh (banchan), odkud si teprve každý odebírá.


Co ochutnat?

Možná některé typické pokrmy budete znát v souvislosti s korejskou kuchyní. Jejich popularita v Koreji ale nezakryje částečně čínský původ.



Jjajangmyeon – nudle s hustou omáčkou z fermentovaných černých fazolí, s krájeným vepřovým (nebo hovězím) masem a zeleninou.


V posledních letech se stal jajangmyeon fenoménem v souvislosti s Black Day (Černým dnem), který 14. dubna slaví nezadaní lidé právě jedením tohoto pokrmu.






Jjamppong – pálivá polévka s nudlemi a mořskými plody


Tangsuyuk – smažené vepřové maso, obalované v těstíčku, ve sladkokyselé omáčce


Gganpoongi – smažené kuře s česnekem ve sladkokyselé omáčce


Knedlíčky – není překvapivé, že jsou něčím mezi čínskými jiaozi a korejskými mandu. Nejspíše v nich najdete vepřové nebo hovězí maso a zeleninu (zelí, mrkev, cibuli, česnek), v Koreji jsou populární také s tofu nebo se skleněnými nudlemi. Obvykle se smaží na pánvi a jsou dochucovány sójovou omáčkou a čili vločkami.


Korejsko-čínská kuchyně dnes


Korejsko-čínská kuchyně je stále populární jak v Koreji, tak i po celém světě. V Koreji stále existuje mnoho korejsko-čínských restaurací, které nabízejí jak tradiční, tak fúzní jídla.


Sinokorejská kuchyně, konkrétně Jajangmyeon, také patří v Koreji spolu se smaženým kuřetem a pizzou k nejpopulárnějším jídlům na dovoz.


Mimo Koreu lze korejsko-čínskou kuchyni najít v mnoha velkých městech po celém světě, zejména v oblastech s významnou korejskou nebo čínskou populací nebo ve vyloženě etnicky vyhrazených čtvrtích. Mnoho těchto restaurací nabízí autentická korejsko-čínská jídla, zatímco jiné se přizpůsobily místním chutím.


V posledních letech roste trend směrem k zdravější a rozmanitější kuchyni, a tak mnoho restaurací nabízí i vegetariánské a nízkosacharidové možnosti.


Celkově vzato, korejsko-čínská kuchyně odráží historii a kulturní výměnu mezi Koreou a Čínou, stále však zůstává dynamickou a rozvíjející se kuchyní.




Zdroje: The Korea Herald, Asia Society, Korean Bapsang



0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page