top of page
  • knoppadam

Jak a slaví se vůbec Vánoce v Severní Koreji?



Jak se slaví vánoční svátky v Jižní Koreji už většina z nás ví. Vypadá to tak i v té Severní? Slaví se tam vůbec?


V amerických bulvárních článcích označujících Kim Jong-una za „Grinche, který ukradl Vánoce“ až po skutečnou plejádu vánočních svetrů, které obsahují předvídatelné slovní hříčky zahrnující Vánoce a jaderné zbraně, je těžké zjistit jaké jsou svátky v nejtajnějším a nejizolovanějším režimu na světě.


Krátká odpověď je, že neexitují. Santa Claus může existovat v představách milionů dětí na Západě, ale pro ty v Korejské lidově demokratické republice není ani mytologickou postavou. Severokorejská vláda tvrdě pracuje na tom, aby se informace o náboženských svátcích nedostaly do této oblasti. Pro Severokorejce je jediný bůh, který existuje, Kim Jong-un

a jeho rodina.



„V Severní Koreji nejsou Vánoce. Nevěděl jsem, co to je,“ řekl 31letý muž jménem Kang, který unikl ze Severní Koreji. „Vánoce jsou narozeniny Ježíše Krista, ale Severní Korea je zjevně komunistická země, takže lidé nevědí, kdo je Ježíš Kristus. Nevědí, kdo je Bůh. Rodina Kimů je jejich bůh.”

Poněkud bizarně lze v Pyongyangu najít vánoční stromky ozdobené cetkami a vánočními světly, ale jsou tam po celý rok a občané si pravděpodobně neuvědomují sváteční konotace, které nesou.

To ale neznamená, že severokorejská vláda byla spokojená s věží ve tvaru vánočního stromu, kterou jihokorejská vláda postavila poblíž hranic se Severní Koreou.




Věž, která byla asi tři kilometry od hranic a v minulosti byla osvícena o Vánocích, mohli zahlédnout Severokorejci žijící v okolních městech. Zpruzelý Sever v roce 2014 pohrozil sestřelením se slovy, že jde o „psychologickou válku“.

Zatímco Vánoce jsou v Severní Koreji zakázány, oslava narozenin Kim Jong-suk, zesnulé babičky Kim Jong-una, rozhodně ne. Lidé oslavují narozeniny revolučního idolu, které připadají na Štědrý den, tím, že podnikají poutě do města na severovýchodě zvaného Hoeryong (její rodiště).


Kang říká, že neznal žádné křesťany, když žil v Severní Koreji a dodává: „Neznal jsem žádné křesťany ani nikoho, kdo by věřil v Boha. Severokorejská vláda kontroluje všechna média a internet a lidé, které jsem potkal, nevěděli, kdo je Ježíš.“


Ale nebylo tomu tak vždy. Pyongyang byl něco jako semeniště křesťanství před korejskou válkou, která rozdělila poloostrov na komunistický sever a kapitalistický jih. Mnoho křesťanských kazatelů bylo ve skutečnosti ze severu země.

„Asi před 60 lety to byla velmi křesťanská země, lidé jí říkali ‚Jeruzalém východu‘,“ říká Kang.



Zdroj: Twitter,Youtube

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page