top of page
  • Obrázek autoraMissy Sandy

Historie SM Entertainment skupin

SM Entertainment, známá také jako Star Music, je jihokorejská zábavní společnost založená Lee Soo Manem. Společnost spravuje nahrávací společnost, talentovou agenturu a cestovní kancelář. Provozuje také filmovou produkci, hudební produkci, event management a také koncertní produkční firmu a hudební vydavatelství. Jako jedna z největších zábavních společností v Jižní Koreji má na kontě několik úspěšných milníků, dnes si je všechny ukážeme.


Založení a umělci první generace


Společnost SM byla založena v roce 1995 hlavním producentem Lee Soo Manem a byla první zábavní společností, která poskytla systematický casting, výcvik, produkci a správu systému a objevování nových hudebních trendů.


Po absolvování Soulské národní univerzity Lee Soo Man vytvořil výzkum zaměřený na dospívající dívky, jehož obsahem bylo zkoumání, co by chtěly vidět u hudebních skupin. Následně založil chlapeckou skupinu H.O.T. a dívčí skupinu S.E.S. Obě tyto skupiny se staly úspěšnými na konci 90. let, nicméně se obě po několika letech rozpadly. Brzy poté Soo Man vytvořil skupinu Shinhwa, která se opět stala jednou z nejúspěšnějších skupin. V 90. letech Soo Man dal vzniknout také prvnímu korejskému duu R&B s názvem Fly to the Sky a ano, i to se stalo velmi populární.


V březnu roku 2001 se společnost poprvé rozšířila do zahraničí, konkrétně do Japonska, kde založila S.M. Entertainment Japan.


Příchod skupin druhé generace

Agentura později našla nové úspěchy s mnoha dalšími umělci. V roce 2000 debutovala sólo zpěvačka BoA, u které společnost oznámila plány na debut ve Spojených státech pod novou dceřinou společností SM Entertainment USA. O dva roky později vznikla pětičlenná (nyní dvoučlenná) skupina TVXQ.


V roce 2005 byl oznámen debut třináctičlenné skupiny Super Junior (SuJu). Super Junior byla v Koreji nejprodávanější skupinou čtyři roky v řadě. Získala třináct hudebních cen Mnet Asian Music Awards, devatenáct cen Golden Disc Awards, a je druhou pěveckou skupinou, která v roce 2008 získala cenu MTV Asia Awards. Stali se také druhou pěveckou skupinou, která získala cenu Favorite Artist Korea na MTV Asia Awards 2008 po jtL v roce 2003.


Expanze a mezinárodní umělci

V roce 2005 se také Kim Young-min stal třetím generálním ředitelem společnosti a pod jeho vedením debutovali umělci produkovaní mimo Koreu, mezi ně patřil sólista čínského původu Zhang Liyin (2006), japonská sólistka J-Min (2007), skupina Girls' Generation (2007), skupina Shinee (2008) a skupina f(x) (2009). V dubnu 2008 SM Entertainment nechala v Číně debutovat podskupinu Super Junior-M.


Roku 2007 se objevila kdysi devítičlenná, dnes již osmičlenná, skupina Girls‘ Generation (SNSD). Ta se proslavila především singlem „Gee“, který se devět týdnů po sobě držel na nejvyšším místě KBS's Music Bank, a byl Melonovou nejoblíbenější písní desetiletí. Skupina se stala jednou z předních osobností korejské vlny, získala taky řadu ocenění a čestnou přezdívku „The Nation's Girl Group“ ve své domovské zemi.


Shinee se nám představili rok po debutu SNSD jako pětičlenná skupina, dnes má ale po smrti Kim Jong Hyuna členy pouze čtyři. Hudební dopad skupiny v jejich rodné zemi jim vynesl četné ocenění a titul „Princové K-popu“. V roce 2011 skupina také uspořádala svou japonskou debutovou show v Abbey Road Studios v Londýně, čímž se z nich stali první asijští umělci, kteří tam vystoupili.





Rok po nich se dostavila dívčí skupina f(x). Skupina měla původně 5 členek, Sulli ale odešla a v roce 2019 spáchala sebevraždu. Jejich album Pink Tape byl jmenován Billboardem jako "Největší album K-popu 2010".





Vznik dalších podniků

V únoru 2010 Lee Soo Man rezignoval na pozici představenstva předních ředitelů ve společnosti. SM Ent. uvedla, že to bylo dobrovolné Soo Manovo rozhodnutí.


V dubnu 2011 společnost SM Entertainment, JYP Entertainment, YG Entertainment, KeyEast, ANENT a Star J Entertainment vytvořila „United Asia Management“ agenturu. Jedná se o mezinárodní talentovou agenturu, jejímž cílem je posílení základů „Hallyu“, neboli korejské vlny, podpora výměny v rámci spolupráce a vytvoření účinného systému rekrutování nových talentů.


Skupiny třetí generace

V roce 2012 se SM rozhodlo vytvořit něco pro příslušné korejské a čínské trhy, a tak oznámilo debut dvanáctičlenné (dnes devítičlenné) skupiny EXO. Kapela se každoročně od roku 2014 do 2018 zařadila mezi pět nejvýznamnějších osobností na seznamu Forbes Korea Power a média ji označila za „největší chlapeckou kapelu na světě“ a „Krále K-popu“.


Později toho roku korejské televizní osobnosti Kang Ho-dong a Shin Dong-yup oznámili, že podepsali exkluzivní smlouvu s novou dceřinou společností SM pro vysílání, společností SM Culture & Contents (SM C&C), což znamenalo expanzi společnosti SM do televize.


Po pěti letech působení f(x) byla představena nová holčičí skupina s názvem Red Velvet. Skupina získala své první mezinárodní ocenění za „Close to me“ ve spolupráci s Ellie Goulding na Teen Choice Awards v roce 2019. V tomto roce skupina také vstoupila do historie tím, že se stala první dívčí skupinou, která dosáhla čísla jedna na americkém iTunes Album třikrát za jeden rok.






NCT 127

V lednu 2016 uspořádal Lee Soo-man konferenci v SM Coex Artium a oznámil plány na novou chlapeckou skupinu NCT (Neo Culture Technology) s konceptem „neomezených členů“. První jednotka této skupiny, NCT U, vydala své první dva singly v dubnu 2016. NCT se od té doby rozšířilo na tři další podskupiny - NCT 127 v Jižní Koreji, mládežnickou/dospívající NCT Dream a WayV v Číně. WayV je řízena vlastním sub-labelem Label V. Se členy debutujícími každoročně od roku 2016 do 2020 má NCT jako celek v současné době 23 členů.


Roku 2019, SM a Capitol Music Group oznámily příchod nové skupiny SuperM. Skupina měla svůj debutový koncert v Capitol Records Building v Los Angeles a svůj televizní debut uvedla v The Ellen DeGeneres Show. Jejich stejnojmenná hudební nahrávka zaujala v žebříčku Billboard 200 alb první místo, díky čemuž se členové stali prvními asijskými umělci, kterým se to povedlo.


Skupiny čtvrté generace

V říjnu 2020 přišel očekáváný debut skupiny aespa, nové dívčí skupiny po šesti letech. Skupina debutovala ve vysílání na KBS2's Music Bank 20. listopadu, kde vystoupila se skladbou „Black Mamba“. Píseň se tři týdny po sobě držela na prvním místě v žebříčku K-popových hudebních videí největší čínské hudební streamovací služby QQ Music a 17. ledna 2021 vynesla aespě první vítězství v hudební show na SBS's Inkigayo. Skupina vystoupila tomtéž roce na Macy's Thanksgiving Day Parade, čímž se stala první korejskou dívčí skupinou, které se to podařilo.


27. prosince 2021 SM oznámilo vznik nové rotační čistě ženské superskupiny Girls On Top. První sestavu skupiny, Got the Beat, tvoří BoA, Taeyeon a Hyoyeon z Girls' Generation, Seulgi a Wendy z Red Velvet a Karina a Winter z aespy. Skupina vydala svůj debutový singl „Step Back“ 3. ledna 2022.
















0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page