top of page
  • halkover

Hanok

Hanoky známe snad z každého korejského filmu nebo knihy. Ale jen málokde se dočteme, co všechno se pod tímhle názvem schovává. Dnes se podíváme na to, co je skutečný hanok!



Historie


Historie hanoků jde ruku v ruce s historií Koreje. Významná změna přišla až ve 14. století. V té době na je Korejský poloostrov královstvím Čoson a vládne mu dynastie I. Tradiční obydlí prošla přeměnami a modifikacemi, aby odpovídala rozvíjející se zemi. Nejvíce historických hanoků pochází z tohoto období, i proto se hanokům někdy říká Čosonské domy.


Jak vlastně hanok vypadá?


Hanok je tradiční korejské obydlí. Je tvořen hlavně přírodními materiály – dřevem, kamenem a hlínou. Důležitá je tradiční korejská struktura trámů, sloupů a vaznic.



Asi nejvýraznějším prvkem je střecha. Tvoří ji nejčastěji „giwa“ – střešní tašky vyrobené z pálené hlíny, ale může být také šindelová nebo vytvořená z rýžové slámy. Okraj střechy se nazývá „čchôma“. Může mít různou délku a být upevněna pod různým úhlem, tím určuje množství světla, které se dostane dovnitř domu.


Samozřejmě není hanok jako hanok. V průběhu dějin byla Korea pod mnoha vlivy různých kultur, ty se projevily i právě na hanocích. Díky tomu mají domy různý půdorys, liší se dekoracemi a výzdobou.



Bez ondolu ani rána


Po tisíce let byly korejské domy vytápěné pomocí ondolu. Jeho efektivita spočívá ve využití tepla z venkovního krbu, který se využíval k vaření. Teplo pak pomocí vykopaných kanálků putovalo pod podlahou domu a tím ji zahřívalo. Stoupajícím teplým vzduchem byla zároveň zajištěna cirkulace.


Horký kouř bránil i dalším škůdcům – krysám, broukům nebo mravencům v ničení dřevěných trámů a zásob potravin.



Hanok v současnosti


Hanoky se v současnosti setkávají s obrozením. A není to jen kvůli nevšednímu vzhledu a zajímavým architektonickým prvkům. Hanoky jsou považovány i za velmi ekologické a jsou představovány jako tzv. eko-architektura. K tomu přispívá i častá poloha hanoků bok po boku s přírodou.


Hanoky jsou tak inspirací i pro moderní architekty. Ti dokážou tradiční architekturu spojit s moderními prvky jako jsou prosklené plochy, velké čisté stěny a samozřejmě moderní nábytek a vnitřní vybavení.


I turisty jsou tradiční domy velmi žádané. Vzniká proto mnoho hotelů a restaurací v tradičním stylu. Mezi populární turistické atrakce patří například hanoková čtvrť Bukčchon v Soulu, kterou můžete znát nejen z líbivých fotografií, ale i z mnoha filmů natáčených právě zde.





Zdroje: Seoul Hanok, Destin Asian, all about hanok, Asia Society

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page