top of page
Obrázek autoraMonnica

DEN BUDDHY

Buddhovy narozeniny (kor. 부처님 오신 날) neboli doslova ,,den, kdy přišel Buddha", připadají letos na dnešek, tedy 30.dubna 2020.



Buddhův den není jen důležitou oslavou pro národy praktikující buddhismus, ale je to také státní svátek, který se slaví v celé zemi.

Tento den je spojován s barevnými honosnými lucernami a mnozí lidé ho také mohou znát jako “The Festival of the Lanterns/Lotus Latern Festival”.

Ve velkých městech, jako je Seoul a Busan, se koná lucernový průvod a lampióny, na které lidé píší přání a vzkazy rozzáří nejen svá vlastní srdce, ale i celý svět.


Mniši otevírají chrámy a nabízí svým návštěvníkům zelený čaj a tradiční korejské jídlo z rýže a zeleniny zvané bibimbap (kor. 비빔밥).

Lidé tyto chrámy navštěvují a mohou mnichům přispět na jejich žití, například koupí tradiční korejské tašky na střechu ( kor.기와), na kterou si napíší svoje vlastní jméno, přání nebo vzkaz ( takto můžete mnichům přispět nejen v období Buddhových narozenin, ale i po celý rok při návštěvě chrámů).


Oslava Buddhových narozenin je velkolepou podívanou pro oči, ale také způsob jak se na chvíli zastavit a užívat si příjemné atmosféry zářících lampiónů.

Zdroj: Culture trip


0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Comments


bottom of page