top of page
  • halkover

Co skrývá korejská vlajka?

Státní vlajka – jeden ze zákona stanovených státních symbolů, společností ctěná, respektovaná, a také nesoucí velký historický a symbolický význam. Nese význam nejen pro Korejce, ale měla by i pro nás, kdo se o Koreu zajímáme nebo zajímat chceme. Je totiž nemalou součástí kultury.



Jak vlastně vypadá?


Korejská vlajka byla vytvořena v pozdějším 19. století, kdy se Korea pod nátlakem Japonska a Číny začala otevírat vnějšímu světu a jeho vlivu. Jihokorejská vlajka je oficiálně nazývána „taegukgi“. Skládá se ze tří částí národa: země (bílý podklad), lidí (červeno-modrý kruhový piktogram) a vlády (čtyři trigramy). Ačkoli vlajka byla vytvořena roku 1882, její komponenty patří k nejstarším ze symboliky vlajek.


Co znamenají barvy?


Bílá barva vlajky symbolizuje čistotu myšlenek, mír a lidskost.


Dvojbarevný kruh vprostřed je nazýván „taeguk“, od čehož je odvozen i název vlajky.

Červeno-modrý obrazec již na první pohled velmi připomíná Jin a Jang, symbol s původem ve staré čínské filozofii. Jin a Jang jsou dvě síly, které zastávají protiklady, dualitu přírody, ale dohromady jsou obě nedílnou součástí jednoho perfektně rovnovážného celku. Piktogram na vlajce odráží stejnou symboliku jako právě Jin a Jang.


Vrchní červený díl (yang) je znázorněním síly Jang, ta symbolizuje klad, teplo, mužský element a den. Spodní modrý díl (um) naopak zastává sílu Jin, symbolizující zápor, chlad, ženský element a noc.



Trigramy a elementy


Kolem kruhu se nachází čtyři trigramy (společně nazývané „geongongamri“). Jsou to čtyři z osmi trigramů zaznamenaných v čínském konfuciánském a taoistickém díle „Kniha proměn“, napsaném více než 2000 let před naším letopočtem. Každý z nich symbolizuje jeden ze základních elementů.



První „geon“ se nachází v levém horním rohu a je tvořen třemi celistvými čarami (☰). Zastává element vzduchu, ale nese také význam otce, jara, nebe, východu, lidskosti a spravedlnosti.


„Gon“ leží v pravém horním rohu vlajky. Tvoří ho tři rozpůlené čáry (☷) a významově patří k elementu země. Dále také značí matku, léto, zemi, západ, zdvořilost a vitalitu.


V levém dolním rohu se nachází „ri“, tvoří jej dvě celistvé čáry a jedna – ta prostřední – rozpůlená (☲). Jeho elementem je oheň. Jeho dalšími významy jsou dcera, podzim, slunce, jih, spravedlnost a plodnost.


Posledním trigramem je „gam“ tvořený dvěma rozpůlenými a prostřední celistvou čarou (☵). Jeho elementem je voda a doplňuje také jiné zbývající kvartály – syn, zima, měsíc, sever, inteligence a moudrost.



Změny s časem


Vlajka zůstala během let téměř nezměněna. I po 36 letech japonské okupace byla v roce 1948 navrácena. Mezi současnou a původní vlajkou bychom mohli zpozorovat jen nuance – změnu pozice trigramů (v roce 1950), vzdálenosti mezi rozdělenými čarami trigramů (1984) a specifikaci barev (1997).



Zdroje: asiasociety, britannica, mois.go

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page