top of page
  • Zuzana Bukovčanová

2024 jako Rok Modrého draka

V Koreji oslavují příchod nového roku hned dvakrát, což by se někomu mohlo zdát zvláštní. Kromě toho klasického svátku (1. ledna), který známe my, tak Korejci slaví nový rok podle lunárního kalendáře. Tento svátek se nazývá Seollal (설날) a jedním z nejvýznamnějších. Datum jeho konání letos připadá na 22. ledna. Nový rok 2024 odstartoval ve znamení "Modrého draka" v šestiletém cyklu. Očekává se, že tento rok přinese mnoho zázraků, naplní dlouho očekávané tužby a přání.



Význam modrého draka

Rok 2024 neboli rok "Modrého draka" je propojen s jedinou mýtickou entitou ze všech 12 znamení čínského zvěrokruhu. Symbolizuje sílu, autoritu, prosperitu a úspěch. Bývá často označován jako strážce, ochránce korejského lidu. Přestože představuje drak tajemné, imaginární zvíře, tak ve východoasijských kulturách zaujímá důležité místo a je zobrazován jako skutečný. Každý si vizualizuje jeho podobu jinak. Někteří například tvrdí, že má velbloudí hlavu, králičí oči, kravské uši, jelení rohy, hadí krk, kapří šupiny, jestřábí drápy a tygří tlapy. Asijským drakům je přisuzován až posvátný status, jelikož prý dokáží ovládat počasí. Oproti západnímu světu, podle kterého se jedná o hrozivé zvíře chrlící oheň a žijící v tmavé jeskyni.


Historicky byli draci považováni za středobod východoasijské kultury, hlavně pak ve společnostech souvisejících se zemědělstvím jako symbol královské hodnosti. Šaty císařů byly často zdobeny různorodými dračími motivy, které propojovaly moc a prosperitu. Vzhledem ke svým vlastnostem imaginárního zvířete, vznešenému vzhledu a schopnosti ovládat vodu, je drak přirovnáván k záhadné, tajemné bytosti stejně jako nějaký hrdina nebo král.



V Koreji jsou draci "yong" již od dávných věků uctíváni s jedinečnou pokorou, což je patrné například ve výrocích jako "Mrak následuje bouři a drak následuje mrak". Předkové při svých modlitbách za déšť, bohatý rybolov a bezpečnou plavbu po moři často vzývali draky, aby je požádali o pomoc a ochranu.


Aby si udrželi duchovní sílu draků co nejblíž, tak se jejich význam rozšířil i do každodenního, běžného života. Dračí motivy se staly součástí oblečení, keramiky a architektury jako symbol touhy po úspěchu a ochraně. V architektuře zakomponovali draka zejména do střech a stropů jako dekorativní prvky, ale také za účelem ochrany proti požáru. Dračí výjevy jsou umístěny i na branách taktéž za účelem ochrany před neštěstím. Motivy s drakem zdobí také nástroje pro úspěch, jako například kalamáře a štětce, které mají odrážet touhu jejich majitele po úspěchu.



V šestiletém cyklu, který kombinuje 10 nebeských stonků a 12 pozemských větví, rok 2024 odpovídá roku "Dřevěného draka", a jelikož se dřevěný stonek v tomto cyklu úzce pojí s modrou barvou, je letošní rok 2024 nazýván rokem "Modrého draka" neboli "Cheongnyong". Toto spojení se stalo inspirací pro celou řadu produktů s tímto motivem na oslavu příchodu nového roku.


V korejské kultuře má symbol modrého draka specifické místo, což je patrné z jeho spojení s první horskou dráhou, známou pod názvem "Blue Dragon Train", která těšila návštěvníky v Soulském dětském Grand parku od 5. května 1973 až do svého uzavření v roce 2012. Dále byl korejský výraz "Cheongnyong" použit pro dnes již neexistující baseballový klub MBC Blue Dragons, jež se později vyvinul v LG Twins.



Úctu k drakům, která je u Korejců hluboce zakořeněná, můžeme vidět na mnoha místech po celé zemi. National Geographic Information Institute ve svých statistikách z roku 2021 uvádí, že na 4 109 míst v zemi nese jména zvířat, jež vychází z 12 znamení čínského zvěrokruhu. Podle výsledků se počet míst, jež dostaly své jméno přímo spojené s drakem, vyšplhal k číslu 1 261, čímž se z draka stalo nejoblíbenější a nejčastěji používané zvíře pro názvy míst v zemi. Jako příklad lze uvést Soulský okres Yongsan, horu Yongdu v Busanu nebo skálu Yongdu na ostrově Jeju.


Chrám Haedong Yonggung najdeme na rameni hory ve tvaru draka v Busanu


Skála Yongdu na ostrově Jeju (pojmenovaná podle tvaru připomínajícího dračí hlavu)


Něco pro nadšence K-popu

Rok draka má také speciální význam pro fanoušky K-popu, jelikož spousta oblíbených idolů se narodilo ve znamení draka jako Changmin z TVXQ!, Kyuhyun ze Super Junior, G-Dragon a Taeyang z Big Bang nebo Ok Taec-yeon a Nichkhun z 2PM. V seznamu najdeme také Kim Chae-won z Le Ssserafim, Jaemin z NCT, Jeno, Haechan, Renjun, Karina z Aespa, Shuhua z (G)I-DLE i Ryujin z ITZY.


Oslavy příchodu nového roku 2024 ve znamení modrého draka

Národní lidové muzeum Koreje uspořádalo unikátní výstavu nazvanou "Modrý drak", která potrvá do 3. března. Cílem výstavy je přiblížit návštěvníkům kulturní symboliku a význam související s draky. Společně s výstavou vydalo Korejské národní lidové muzeum "Encyklopedii korejských lidových symbolů: Drak" na počest tohoto příznivého, nadcházejícího roku. Kniha nabízí bohatý zdroj informací pro všechny kulturní nadšence.


Lidé slavili příchod nového roku na různých místech - například při sledování oblíbené show s drony na Ganjeolgot v Ulsanu, ohňostroje u Lotte World Tower nebo východu slunce.


Dronová show na Ganjeolgot v Ulsanu


Ohňostroj poblíž Lotte World Tower v Soulu Zvonění v pavilonu Bosingak v centru Soulu

  


Východ slunce z Bongsudae v Soulu Východ slunce z vrcholu Mount Halla na Jeju



Zdroje: TheKoreaTimes, VisitKorea, Asiasociety

0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page