Sollal (kor. 설랄) neboli korejský Lunární nový rok, je spolu s Chuseokem jedním z nejvýznamnějších svátků v Koreji. Sollal připadá na první den lunárního kalendáře (druhý nový měsíc po zimním slunovratu), který není stabilní v čase, proto se každý rok mění. V minulých letech připadl například na 25. ledna 2020, v roce 2021 na 12. února a tento rok na 1. února.
Zatímco Vánoce v Koreji jsou obvykle časem, kdy můžete slavit s kamarády nebo partnery, Chuseok a Sollal jsou dny, kdy byste měli trávit čas spíše s rodinou. Mnoho Korejců se právě v tomto období vrací do svých rodných měst navštívit rodinné příslušníky a slavit s nimi. Všechny spoje veřejné i letadlové dopravy jsou tudíž obsazené a ani autem to není lehké. Je proto určitě lepší si své cesty naplánovat více dopředu a zakoupit si jízdenky včas. Oproti původním dvěma dnům se Sollal letos slaví tři.
Tradice během Sollalu
Mezi jednu z nejdůležitějších tradic na Nový lunární rok je tzv. sebae. Je to hluboká poklona (pokleknutí) na zem. Mladší lidé se hluboce kloní starším, ukazují tak respekt a úctu (většinou rodičům a prarodičům) a přejí jim šťastný nový lunární rok a hodně zdraví. Za tuto poklonu poté dostanou jakési ‚‚požehnání‘‘ pro šťastný a zdravý život, dostanou také kapesné, kterému se říká 세배돈 [sebaedon] doslova novoroční peníze.
Když už jsme zmínili tuto tradici, tak nesmíme zapomenout také na hanbok, který se běžně nosí při takovýchto událostech.
Jídlo
Sollal provází i jídlo a to nejdůležitější je polévka s rýžovými koláčky (tzv. ttoekguk). Často se do ní může přidávat i maso či mořské řasy. Tato tradice je spojená s tím, že zestárnete o jeden rok. Korejci totiž, jak už určitě víte, vždy ‚‚zestárnou‘‘ tradičně právě o jeden rok na Lunární nový rok (poté i na svoje narozeniny). Bílá barva rýžových koláčků znamená čistotu a nový začátek. Dříve se tteokguk jedla pouze na tento speciální den, dnes ji najdete v restauracích po celý rok.
Na stole by neměl chybět ani jeon (kor. 전, někdy též 부침개, buchimgae). Mohou být udělané skoro ze všeho, základem je ale dobré koření a poté například ryby, vejce, mouka, maso a zelenina. Mezi nejznámější patří kimchijeon (s kimči), haemulpajeon (s mořskými plody).
Hry
Korejci též rádi hrají hry, a na Sollal určite nesmí zapomenout na jednu z nejpopulárnějších yunnori (kor. 윷놀이). Tato tradiční hra se hraje mezi dvěma týmy se speciálně upravenými tyčkami/holemi. Ty jsou na jedné straně ploché a na druhé straně zaoblené. Způsob dopadnutí holí poté určuje, jak daleko se hráči posouvají na hracím poli.
zdroj: 90daykorean, 10mag, nationaltoday
Comments